Betónový múr na Žižkovej ulici zazelenia

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Výstavbu stopäťdesiat metrov dlhého oporného múra pri tuneli na Žižkovej ulici si vyžiadala potreba prevencie proti hroziacim nebezpečným zosuvom pôdy. Stavbu ukončili v decembri minulého roku.

Okamžite po tom, ako spred tunela zmizol pracovný ruch, nám viacerí čitatelia adresovali otázku, či betónový múr zostane v takom surovom stave alebo ho mestská časť plánuje ešte „humanizovať“.

Podľa vedúcej referátu životného prostredia Eleny Peťkovej by múru svedčala kombinácia popínavého brečtanu a paviniča trojlaločného. Brečtan je večne zelenou rastlinou, lenže rastie pomerne pomaly. Naproti tomu pavinič je schopný vyrásť za podstatne kratší čas a najmä na jeseň hrá všetkými farbami.

Ako uviedol riaditeľ podniku verejnoprospešných služieb VEPOS Jozef Cepek, jeho firma už koncom marca plánuje vysadiť nízkovzrastlú zeleň na vrchu múra medzi jeho ukončením a komunikáciou na Žižkovej ulici. Zazelenenie samotného múra brečtanom zdola nahor tiež považuje za najreálnejšie riešenie, pretože obloženie betónového múra estetickejším kameňom by bolo príliš drahé. Samotná stavba už stála 39 miliónov korún. Mestská časť pravdepodobne zaradí zazelenenie múra a jeho okolia medzi lokality, na ktorých bude v priebehu tohto leta pracovať v rámci úspešného projektu Zelené mesto.

(miv)
Páčil sa vám článok?