Nie je med ako med: Viete aké sú medzi nimi rozdiely a aké majú jednotlivé druhy použitie?

8.10.2024

Zdroj: TASR - Martin Baumann

Páčil sa vám článok?

Slovensko je krajina bohatá na druhovú pestrosť medov. To nie je bežné všade vo svete. Poďme si bližšie predstaviť druhy medov, s ktorými sa na Slovensku stretávame najčastejšie.

Rozdiely medzi jednotlvými medmi priblížilo známe medovinárstvo APIMED.

Kvetový med
Prvý jarný med z nektáru ovocných stromov či repky olejnej, neskôr med zo slnečnice, ďateliny, lúčnych kvetov z celého územia Slovenska. Med je ľahko stráviteľný, pretože obsahuje jednoduché cukry glukózu a fruktózu, ktoré sa rýchlo vstrebú do krvi, čím sú pre ľudský organizmus rýchlym zdrojom energie. Okrem priamej konzumácie je kvetový med obľúbeným pomocníkom v kuchyni pri varení a pečení.

Agátový med
Jemný med pochádzajúci prevažne z agátových hájov Záhoria a južného Slovenska. Má svetložltú farbu so zelenkastým nádychom. Vďaka vysokému obsahu fruktózy zostáva dlho tekutý a nekryštalizuje. Vyznačuje sa jemnou chuťou a obsahuje menej peľových zŕn ako kvetový med. Je preto vhodný aj pre slabších alergikov. Má povesť najsladšieho zo všetkých medov.

Lipový med
Je považovaný za jeden z najlepších druhov slovenského medu. Je to lahodná pochúťka aj liek. Má jedinečnú výraznú chuť a vôňu a pomalšie kryštalizuje. Má upokojujúce účinky, preto sa odporúča ľuďom trpiacim stresom a nespavosťou. Pre jeho silné protizápalové účinky je vhodný pri prechladnutí a kašli.


Pri skracujúcich sa dňoch a chladnejších večeroch sa na náš stôl čoraz častejšie okrem medu dostáva aj medovina - zlatistý prírodný nápoj sladkej chuti a jemného medového buketu. Hlavná filozofia spomínaného medovinárstva spočíva vo výrobe odrodových medovín odlíšených druhom medu, z ktorého sú vyrobené. Zušľachtením jednotlivých druhov medu v medovine vynikne ich jedinečná chuť a vôňa.

Najpopulárnejšia Trnavská medovina z kvetového medu podporuje tvorbu žalúdočných štiav, pomáha pri trávení a v rozumnom množstve chráni cievy. Podávať ju môžete chladenú alebo hriatu. Po zohriatí na 50-60°C viac vynikne vôňa medu aj pridaných korenín a bylín.

Staroslovanská medovina svetlá z agátového medu sa hodí k syrom, hydine, rybám a morským plodom.

Staroslovanská medovina tmavá s lesným medom zasa pasuje k divine, tmavým mäsám – hovädziemu a teľaciemu, alebo ku kačke s lokšami.

Originál Slovenskú medovinu s lipovým medom môžete kombinovať k bravčovému, cestovinám, k syrom...

Delikatesou je Medovina Barrique, v ktorej sa snúbi lahodná chuť a jemný buket agátového medu s vanilkovo-čokoládovými tónmi barikového suda.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?