ROZHOVOR Gastroenterologička z Bezručovej o IBD ochoreniach u detí: Dôležitým článkom liečby sú aj rodičia

18.6.2024

Zdroj: Poliklinika Bezručova

Páčil sa vám článok?

Črevné zápalové ochorenia Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, súhrnne označované aj pod skratkou IBD, sa čoraz viac týkajú detí a mladých ľudí. Žiť s celoživotným ochorením nie je jednoduché ani pre dospelých, o to viac podpory nielen zo strany rodičov, ale aj školy, potrebujú detskí pacienti.

Aké možnosti liečby majú a ako môžu byť deťom oporou samotní rodičia? Viac povedala vedúca lekárka Gastroenterologického centra Junior Bezručova MUDr. Iveta Čierna, PhD.

Počet IBD ochorení – Chrohnovej choroby a ulceróznej kolitídy každoročne celosvetovo stúpa aj u detských pacientov. Čo vidíte ako možné príčiny?

IBD sú chronické zápalové ochorenia tráviaceho traktu, ktorých príčina nebola doteraz úplne objasnená. Je však známe, že rozvoj chronického zápalu na stene čreva môže byť následkom vzájomného pôsobenia environmentálnych, mikrobiologických a genetických faktorov u náchylných jedincov, čo vedie k nadmernej a nedostatočne kontrolovanej reakcii imunitného systému. Správne fungovanie črevného mikrobiómu môže narušiť aj nadmerné užívanie antibiotík, priemyselné chemikálie či nesprávne zloženie stravy, čo môže prispieť aj k zvýšeniu výskytu IBD. K spusteniu abnormálnej imunitnej odpovede však môže viesť aj genetická predispozícia.

Zdroj: Poliklinika Bezručova

Ako sa prejavujú prvé príznaky IBD u detí? Pri čom by mali rodičia spozornieť?

Ulcerózna kolitída a Crohnova choroba sa vo svojich prejavoch líšia. Pri ulceróznej kolitíde postihne zápal sliznicu hrubého čreva, ktorého rozsah môže byť rôzny. U detských pacientov je najčastejšie zapálené celé hrubé črevo. Z toho vyplývajú aj typické príznaky ako sú hnačky s prímesou čerstvej krvi.

Crohnova choroba môže byť lokalizovaná na rôznych úsekoch tráviacej rúry od dutiny ústnej až po konečník, čiže nie je obmedzená len na hrubé črevo a hnačky tu napríklad vôbec nemusia byť prítomné. Dominujúcimi prejavmi sú bolesti brucha, pokles hmotnosti, zaostávanie v raste, niekedy mierne zvýšená teplota bez prítomnosti zjavnej infekcie. Keďže pri Crohnovej chorobe môže zápal prechádzať cez celú črevnú stenu, môžu sa vytvárať abscesy (hnisavé ložiská) alebo fistuly (kanáliky, ktoré vychádzajú z čreva do okolia, obsahujú hnis alebo stolicu), ktoré sa najčastejšie tvoria v okolí konečníka. Niekedy je prvým príznakom práve fistula pri konečníku.

Zdroj: Poliklinika Bezručova

Môžu sa pri ochoreniach objaviť príznaky aj mimo tráviacej sústavy?

Áno, okrem črevných príznakov sa môžu pri oboch ochoreniach vyskytovať aj tzv. mimočrevné prejavy zo strany iných orgánov. Niekedy dokonca predchádzajú samotnému črevnému ochoreniu. Patria sem zápaly kĺbov, očí, opakované afty v dutine ústnej či kožné prejavy ako bolestivé zapálené ložiská na koži, najmä na predkoleniach.

Ako prebieha vyšetrenie v ambulancii detského gastroenterológa?

Vyšetrenie mnohým ľuďom automaticky evokuje nepríjemné „hadice“. Endoskopické vyšetrenia v detskom veku však nepatria k prvým vstupným vyšetreniam. Základom je podrobná anamnéza, rozhovor s rodičmi ťažkostiach dieťaťa. Nasleduje samotné vyšetrenie dieťaťa, posúdenie jeho vývoja, rastu, hmotnosti a základné fyzikálne vyšetrenie (pohľadom a prehmataním, prezretím aj oblasti v okolí konečníka). Dôležitou súčasťou vyšetrenia je odber krvi na podrobný rozbor. Neinvazívnym vyšetrením je aj ultrasonografické vyšetrenie čreva.

Aké vyšetrenia sú už potrebné pri podozrení na IBD?

Pri podozrení na IBD je jedným z kľúčových vyšetrení stanovenie tzv. fekálneho kalprotektínu zo stolice, ktorý určuje prítomnosť zápalu v čreve. Ak má dieťa klinické ťažkosti a príslušné výsledky laboratórnych vyšetrení (anémia, zvýšená zápalová aktivita, niekedy aj znížené bielkoviny v krvi, zvýšený fekálny kalprotektín v stolici) je tu podozrenie na IBD. Vtedy je potrebná gastroskopia (prehliadnutie hornej časti tráviaceho traktu cez dutinu ústnu) a kolonoskopia (prehliadnutie celého hrubého čreva a priľahlej časti tenkého čreva). Ak pri kolonoskopii zistíme typický nález pre Crohnovu chorobu je potrebné doplniť aj vyšetrenie magnetickou rezonanciou so zameraním na celé tenké črevo.

Zdroj: Poliklinika Bezručova

Môžu mať IBD ochorenia vplyv na celkový vývoj detí?

Chronický nekontrolovaný zápal je veľkým zásahom do rastúceho a vyvíjajúceho sa organizmu, ovplyvňuje preto rast detí, spustenie puberty aj psychiku. Ak sa nelieči, môže tiež viesť k nezvratnému poškodeniu čreva. Úlohou lekára v spolupráci s rodičmi je preto dostať ochorenie pod kontrolu.

Vysporiadať sa s týmto ochorením je náročné aj pre dospelých. Ako to zvládajú deti?

Dieťa by malo byť informované o svojom ochorení, samozrejme adekvátnym spôsobom zodpovedajúcim jeho veku. Dôležité je, aby svoju chorobu poznalo a o každej zmene stavu, ak sa objavia znovu hnačky, bolesti brucha či bolesti kĺbov, informovalo rodičov, ktorí to následne riešia s lekárom. S deťmi je potrebné komunikovať, zdôrazniť im, že je potrebné užívať lieky, svojvoľne si ich nevysadzovať. Povoliť im všetky aktivity, ktoré majú aj spolužiaci, nevyčleňovať ich z kolektívu. Ak je choroba aktívna a vedie k vymeškávaniu z vyučovacích hodín, vedie to následne aj k zvýšenému stresu a zhoršeniu ochorenia, potrebná je preto aj ústretovosť zo strany školy, prípadne treba požiadať o možnosť individuálneho študijného programu.

Ako môžu deťom pomôcť samotní rodičia?

Rodičia sú nesmierne dôležitým článkom liečby. Sami musia pochopiť podstatu ochorenia a jeho liečby, sú zodpovední za dodržiavanie liečebného režimu a musia byť výraznou psychickou oporou. Choroba sa môže stať aj dôvodom napätia medzi rodičmi a dieťaťom v určitom veku, keď chce byť už nezávislé. Netreba preto vždy pripomínať jeho chorobu, upozorňovať ho či vyčleňovať ho z rôznych aktivít. Je treba si ale všímať nenápadne počet návštev na toalete, chuť do jedla, zmeny nálad či pokles hmotnosti. Ak sa ale dieťa začne vyhýbať škole a izoluje sa od rovesníkov, je nevyhnutá aj konzultácia s psychológom.

Zdroj: Poliklinika Bezručova

Aké možnosti liečby majú deti s IBD?

Liečba neodstraňuje príčinu vzniku ochorenia ale je zameraná na potlačenie zápalu a predchádzanie jeho opakovania. Črevo dokáže úplne zhojiť, ale po vynechaní liečby sa choroba môže vrátiť. Liečebné postupy u detí sú jednotné vo všetkých krajinách a vychádzajú z odborných odporúčaní. Liečba IBD má tri základné postupy: medikamentózna, diétoterapia, chirurgická liečba a podporná psychoterapia.

Aké možnosti a služby ponúkate rodičom a deťom v Gastroenterologickom centre Junior Bezručova? S deťmi v akom veku sa na vás môžu rodičia obrátiť?

V našom Gastroenterologickom centre Junior Bezručova ponúkame komplexnú starostlivosť pre pacientov s ochoreniami tráviaceho traktu, pečene, pankreasu a detí s poruchami výživy. Poskytujeme komplexnú starostlivosť pre pacientov s IBD vrátane podávania biologickej liečby, pre pacientov s refluxovou chorobou pažeráka poskytujeme napríklad ambulantné vyšetrenie 24 hodinovou ph metriou. Rodičia sa na nás môžu obrátiť so všetkými deťmi od 0 do dovŕšenia 19. roku života. Rada by som ich ubezpečila, že vyšetrení sa netreba báť. S pretrvávajúcimi problémami sa treba vždy radšej včas obrátiť na odborníka.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?