Potápači vylovili z Draždiaka 7 ton odpadu

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nedostatok kúpalísk nahrádzajú Petržalčanom vodné plochy. K obľúbeným oddychovým zónam uprostred sídliska patrí najmä štrkové jazero Veľký Draždiak, ktoré vyhľadávajú kúpaniachtiví aj rybári.

Vždy pred letnou sezónou toto štrkovisko na objednávku mestskej časti Petržalka vyčistia od tuhého odpadu členovia potápačského klubu OCTOPUS a ďalší bratislavskí potápači. Tento rok sa stretli v sobotu 29. apríla, aby pod vedením Tomáša Rácza v dvoch zmenách osem potápačov, šesť „zberačov“ a trojčlenná posádka člnu vyčistili nielen dno štrkoviska, ale aj jeho okolie.

Tohtoročný úlovok predstavoval 7 ton odpadu, ktorý tvoria prevažne pneumatiky, oceľové tyče a laná, sklo, najrozmanitejší stavebný materiál, registračné pokladne. Medzi poslednými úlovkami, ktoré potápači vytiahli na breh, boli zastávka MHD, detská preliezka a desaťmetrový plot.

„Nebezpečné sú najmä pribúdajúce injekčné striekačky s ihlami,“ povedal Tomáš Rácz. „Netreba ani hovoriť, čo všetko môžu spôsobiť, ak človek na ne stúpi. Zradná je však aj oceľová konštrukcia tesne pod hladinou, ktorú nie je z brehu vidieť. Nedajbože, aby tu deti skúšali skákať hlavičky,“ dodal.

Je poľutovaniahodné, že sú medzi nami aj takí, ktorí si jazero zamenili s miestom, kde možno pohodlne odložiť nepotrebné veci. Nemali by sme sa k nemu správať ľahostajne. Voda vo Veľkom Draždiaku je hygienicky neškodná a čistá, čo dokazuje prítomnosť rakov, ktorí sú indikátorom čistoty prostredia. Ikrem nich tu žijú kapry, šťuk, úhory a dokonca aj menšie sumce.

Podľa Tomáša Rácza by na udržanie čistoty pomohlo lepšie obhospodarovanie jazera, predovšetkým rozmiestnenie odpadkových košov. Zodpovednejší by mali byť aj správcovia okolitých súkromných pozemkov. Ako bude tento kúsok prírody v Bratislave vyzerať, však v skutočnosti závisí od nás všetkých.

Zuzana Hanzelová, Petržalka

Páčil sa vám článok?