V krematóriu sa skončila rekonštrukcia

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V utorok 18. apríla bola v bratislavskom krematóriu uvedená do prevádzky nová kremačná technológia. Ako nás informovala mestská príspevková organizácia Marianum - pohrebníctvo, pôvodná technológia používaná už 30 rokov bola zastaraná a svojimi parametrami nezodpovedala súčasným normám.

Po skúšobnej prevádzke sa teda v bratislavskom krematóriu začalo s trvalým používaním dvoch nových plne automatizovaných kremačných pecí. Počas niekoľkomesačnej rekonštrukcie sa využívalo krematórium Hustopeče v Českej republike.

Nová kremačná technológia spĺňa nielen prísne kritériá ochrany ovzdušia a životného prostredia, ale pri samotnom kremačnom procese zachováva vysokú etiku pietneho aktu.

Projekt sa realizoval s finančným príspevkom mesta Bratislava. Marianum chce pokračovať s rekonštrukciou krematória, pričom naplánovaná je prestavba priľahlých nevyužitých priestorov, rekonštrukcia zatekajúcej strechy a oprava poškodenej fasády.

Marianum spravuje na území Bratislavy krematórium a 21 cintorínov, z toho sú 3 historické a jeden uzatvorený. Ročne zabezpečí asi 4500 cintorínskych a kremačných obradov, z toho zhruba 500 pre mimobratislavských občanov.

(brn)

Páčil sa vám článok?