Návrat parčíka na námestie podporujú SND aj Staré Mesto

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Iniciatívny návrh, ktorý bol publikovaný v Bratislavských a Staromestských novinách, aby sa na Komenského námestie za budovou SND vrátil pôvodný verejný park namiesto súčasného plateného parkoviska, považuje starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský za zaujímavý nápad: „Táto myšlienka je v súlade so zásadami novej parkovacej politiky v Starom Meste, podľa ktorej v bezprostrednom centre chceme postupne nahrádzať uličné parkovanie mimouličnými parkovacími možnosťami.“

Podľa Emila Bartka, riaditeľa Baletu SND, je tejto iniciatíve naklonené aj vedenie našej prvej divadelnej scény. Najprv je však potrebné preskúmať technické podmienky takéhoto kroku: „Málokto aj z Bratislavčanov vie, že v podzemí pod takmer 70 percent plochy súčasného parkoviska sa nachádza trojpodlažný objekt SND. V prvom podzemnom podlaží sú umiestnené šatne, v druhom sklad divadelných kulís a v treťom dokonca dve baletné sály.“

Strecha tohto podzemného objektu je iba 1 meter pod povrchom, pričom tretie podzemné podlažie je približne 16 metrov pod úrovňou parkoviska. Napriek tomu a napriek existencii sacích a odsávacích potrubí sú baletní majstri konfrontovaní exhalátmi z premávky na povrchu.

Starosta i riaditeľ Baletu SND sa zhodne domnievajú, že nahradenie parkoviska verejnou zeleňou iba na tretine územia námestia, teda na tom, ktoré nie je dotknuté existenciou parkoviska, by nebolo šťastným kompromisom. Obe inštitúcie sú však pripravené zhodnotiť technické predpoklady zmeny námestia na park aj so vzrastlou zeleňou. Mesto okrem toho musí zvážiť skutočnosť, že v prípade zrušenia parkoviska by prišlo o finančné zdroje, ktoré mu plynú z jeho prenájmu. SND navyše uvažuje v susednej preluke na Gorkého ulici, ktorá je majetkom štátu v správe rezortu kultúry, s výstavbou polyfunkčnej budovy s podzemnými garážami. Tieto aktivity priamo podmieňujú aj zmenu súčasného charakteru Komenského námestia.

Myšlienka návratu pôvodného parčíka na Komenského námestie sa stretla aj s pozitívnym ohlasom čitateľov. Potvrdzujú to aj listy, ktoré sme od zverejnenia tejto myšlienky na stránkach novín, dostali poštou a e-mailom. Zostáva veriť, že sa myšlienku podarí aj úspešne zrealizovať. Zatiaľ musela mestská zeleň ustupovať parkoviskám a autám. Teraz je šanca vrátiť do centra mesta kus zelene, ktorý bol začiatkom 70. rokov zlikvidovaný.

(miv)

Páčil sa vám článok?