Bratislavská spaľovňa bude aj teplárňou

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia bratislavskej spaľovne bude stáť okolo 60 miliónov eur (cca. 2,5 miliardy Sk) a jej prestavbu bude realizovať spoločnosť Siemens. Po jej dokončení bude spaľovňa komunálneho odpadu fungovať aj ako efektívna tepláreň.

Paru, ktorá vzniká počas spaľovania, bude rovnako ako doteraz využívať rafinéria Slovnaft a teplo sa využije v skleníkoch. Novo zabudovaná parná turbína s generátorom bude vyrábať 5,4 megawattu elektrickej energie. Spaľovňa bude vybavená aj novým zariadením na čistenie spalín, ktoré zníži rozsah emisií do takej miery, že počas uvedenia do prevádzky v roku 2002 bude spĺňať nielen existujúce, ale aj plánované prísnejšie emisné normy Európskej únie.

V rámci rekonštrukcie sa kompletne vymenia dva kotly, čo umožní ročne spáliť asi 134 tisíc ton komunálneho odpadu bez negatívnych dosahov na životné prostredie.

Projekt rekonštrukcie spaľovne, ktorej zariadenia sú v prevádzke už 23 rokov, napriek ich plánovanej 15-ročnej životnosti, realizuje Siemens AG Österreich spolu so Siemens Bratislava. Dodávku rozhodujúcich častí zariadenia zabezpečí divízia výroby elektrickej energie KWU Siemens AG. Plynová turbína a riadiaca technika príde do spaľovne z prevádzky divízie KWU v Görlitzi alebo Karlsruhe. Všetky stavebné a časť montážnych prác by mali realizovať slovenské firmy.

Obnova bratislavskej spaľovne je financovaná medzinárodným bankovým konzorciom pod vedením rakúskej Erste Bank Wien. Na projekte sa zúčastňuje aj Európska investičná banka. Dodávky zariadení a ostatné výkony zo zahraničia sú kryté rakúskou bankou Kontrollbank a nemeckou poisťovňou Hermes.

(brn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie