Na Laurinskej objavili stredovekú studňu

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestskí pamiatkari pred pár dňami na Laurinskej ulici vedľa budovy DPOH objavili verejnú studňu z kamenného muriva, ktorú možno predbežne datovať do 15. storočia.

Objav je súčasťou archeologického výskumu na tejto ulici, pri ktorom už predtým našli zvyšky mestská opevnenia a Laurinskej brány. Záujem verejnosti o osud týchto nálezov potvrdzujú živé a spontánne reakcie okoloidúcich, pre ktorých museli archeológovia pripraviť improvizovanú nástenku s historickou mapkou a základnými  informáciami o charaktere nálezu.

Pre rekonštrukciu dlažby Laurinskej ulice, ktorá je pred dokončením, znamenajú nálezy podobného charakteru a rozsahu nemalé problémy. Po dohode s predstaviteľmi samosprávy Starého Mesta sa však podarilo nájsť pozitívne riešenie. Starosta Andrej Ďurkovský sa k problému postavil zodpovedne a na nevyhnutné doskúmanie a zdokumentovanie nálezov vytvoril patričný priestor a operatívne zabezpečil zmenu projektu, pretože prioritou sa stala otázka vhodnej prezentácie nálezov. Pôvodný zámer parkovania áut v tejto časti ulice musel ustúpiť novej koncepcii.

Mestským pamiatkarom sa v spolupráci s architektonickým kolektívom Bogár Králik Urban podarilo presadiť myšlienku príťažlivého prezentovania významných nálezov v novej úprave ulice. Most cez priekopu, vstupná brána do barbakanu i samotná Laurinská brána budú v pôdoryse a priestore ulice vyjadrené prostredníctvom náznaku, symbolu a výrazovej skratky s použitím jednoduchých tvarov a klasických materiálov (kameň, drevo, kov). Priestorové prvky zaniknutého opevnenia okrem citácií v podobe fragmentov múrov a padacej mreže bude evokovať svetlo, situované do dlažby i do priestoru. Architektonicko-výtvarné vyjadrenie bude dopĺňať príťažlivá informácia situovaná priamo v danej lokalite.

Na zimu sa ulica zadláždi v súlade s upraveným projektom, pričom prezentácia nálezov sa zrealizuje na jar budúceho roku. Verím, že jej úspešnosť bude dostatočne dobrou inšpiráciou i silným argumentom na naplnenie niekdajších zámerov mestských pamiatkarov prezentovať aj Rybnú a Vydrickú bránu, ktorých lokalizáciu spresnili archeologické nálezy. Studňu, ktorá tiež prezimuje pod novou dlažbou, bude potrebné na jar otvoriť, archeologicky preskúmať, vyčistiť a nadmurovať nad úroveň chodníka.

Osvetlená a doplnená kovanou mrežou bude druhou verejnou studňou (po studni na Primaciálnom námestí), ktorá sa dočkala svojho odhalenia. Ďalšie studne, ktorých polohu vieme spresniť na základe zachovaných dobových máp, trpezlivo čakajú na svoju príležitosť prehovoriť a stať sa opäť charakteristickou súčasťou atmosféry Starého Mesta.

Alex Tahy, Mestský ústav ochrany pamiatok

Predpokladaná poloha Laurinskej brány bude v bratislavskej pešej zóne prezentovaná v priestore pred DPOH. Pôjde o unikátne svetelno-laserové dotvorenie zrekonštruovanej ulice.
VIZUALIZÁCIA - I. Rumler

Páčil sa vám článok?