Podarilo sa zachrániť vzácny strom

29.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O pozitívnych prípadoch zaobchádzania s verejnou zeleňou informujeme v našich novinách len zriedka. Oveľa častejšie sa totiž vyskytujú prípady vandalského prístupu rôznych majiteľov pozemkov, stavebníkov alebo obyčajných ničiteľov prírody. V posledných dňoch sme sa stretli aj s jedným z mála pozitívnych prístupov.

Vo dvore objektu na Obchodnej 49, ktorý je súčasťou projektu výstavby nového obchodného centra v tejto časti Obchodnej ulice rastie solitér Wisteria sinensis (Vistéria čínska), ktorú mestská časť Staré Mesto žiadala zachovať a chrániť pred akýmkoľvek poškodením. Na pozemkoch zbúraných domov číslo 43 až 49 sa realizujú práce na výstavbe centra, takže strom je bezprostredne ohrozený stavebnými mechanizmami.

Spoločnosť Intermonta, ktorá výstavbu realizuje, preto požiadala o presadenie solitéru. Ten bude na základe žiadosti riaditeľky presadený do objektu Základnej školy na Grösslingovej ulici. Presadbu zrealizuje odborná firma v mimovegetačnom období, v časovom rozpätí nie dlhšom ako 24 hodín. Spoločnosť Intermonta je povinná zabezpečiť odbornú starostlivosť o presadenú drevinu minimálne po dobu 1 roka od uskutočnenia presadby.

(bk)

Páčil sa vám článok?