Je tu sezóna medvedieho cesnaku. Viete, aké má účinky?
Zdroj: shutterstock
Prečisťuje krv, preto je vhodný na jarné očisty. Pomáha pri žalúdočných ťažkostiach, nespavosti aj pri poruchách srdca spojených s vysokým krvným tlakom.
Medvedí cesnak je, paradoxne, príbuzný pažítke. Prívlastok „medvedí“ dostal kvôli medveďom, ktorí na jar po prebudení zo zimného spánku po ňom siahli ako prvej potrave. Jeho zdravotné účinky poznali naši predkovia už dávno.
Medvedí cesnak pomáha pri:
- žalúdočných problémoch, zápche, plynatosti, je prevenciou rakoviny hrubého čreva
- vysokom krvnom tlaku
- kŕčových žilách
- posilňovaní imunity
- srdcovo-cievnych chorobách
- detoxikácii, je vhodný na jarné očisty
- bolestiach hlavy, migrénach
- liečbe horných dýchacích ciest, astme, zápale priedušiek
Nájdeme ho najmä na okraji lesov a vo vlhkom prostredí v mesiacoch marec a apríl. Zbierajú sa len jeho listy, hoci má pekné biele kvetinky.
Pozor! Nepopleťte si ho s konvalinkou, ktorá je označovaná ako jedovatá. Obe rastliny totiž majú veľmi podobný tvar listov. Zásadným rozdielom je vôňa cesnaku, ktorá by vás nemala pomýliť.
Medvedí cesnak má vynikajúcu chuť, je preto vhodný do rôznych pokrmov, nátierok, polievok, hlavných jedál, šalátov. Dá sa uchovať v podobe pesta alebo ale aj rôznych tinktúr. Nie je vhodný na sušenie.
(ben)