Fakty o používaní mikrovlnky: Aké pravidlá treba pri jej používaní dodržiavať?
Zdroj: Shutterstock
Téma bezpečnosti používania mikrovlnnej rúry je u verejnosti veľmi diskutovaná. Ak sa jej nemienite vzdať, mali by ste dodržiavať určité zásady a jej používanie sa tak stane bezpečnejšie.
Mikrovlny sú vysokofrekvenčné rádiové vlny. Je dokázané, že únik mikrovlnného žiarenia môže reálne poškodiť ľudské bunky a tkanivá. Frekvencia, ktorá môže poškodiť ľudské telo, je podľa safespaceprotection.com už 10 hertzov.
Keďže v prípade mikrovlnnej rúry ide o silné žiarenie (mikrovlnky využívajú mikrovlny s frekvenciou od 300 MHz po 3 GHz), výrobcovia musia dodržiavať prísne pravidlá. Napriek tomu môže časom dôjsť k nebezpečnému úniku – napríklad opotrebovaním tesnenia na dvierkach.
Ak rúru udržiavate v dobrom stave, tesnenia sú čisté a funkčné, tak vo všeobecnosti platí, že nepoškodené mikrovlnné rúry sú na ohrievanie a prípravu potravín bezpečné. Ak sa vám niečo na nej nezdá, nikdy nedokladajte v prípade mikrovlnky akýkoľvek technický problém.
Ako uvádza portál slovenskypacient.sk mikrovlny zohrievajú jedlo tým, že v ňom rozkmitajú molekuly vody. Voda vnútri molekúl začne vibrovať a vytvárať teplo. Horšie je, že okrem toho dochádza aj k narúšaniu štruktúry mnohých iných molekúl, ktoré sa nachádzajú v potravinách.
Tieto molekuly sú schopné doslova roztrhnúť atómy a narušiť základné biochemické štruktúry života. Najväčšie poškodenie sa potom týka jedla, ktoré je považované za zdravé – prírodné bielkoviny a zelenina.
Významná je absorpcia žiarenia potravinami, ktoré ohrievame. Musíme si uvedomiť, že každý materiál reaguje na stretnutie s mikrovlnami iným spôsobom. Napr. kovové predmety ich úplne odrážajú, preto je nebezpečné, keď ich vkladáme do mikrovlnky. Sklo a niektoré plasty zase zostávajú studené.
Na druhej strane, všetko, čo obsahuje vodu, sa ohreje – a čím viac vody, tým rýchlejšie. Zároveň je tu logický predpoklad, že čím viac vody jedlo obsahuje, tým viac škody v ňom vzniká.
Rôzne štúdie potvrdili, že v mnohých jedlách, ktoré sú ohrievané v mikrovlnnej rúre, vznikajú karcinogény. Výrazná časť štúdií súvisela s plastovými obalmi, v ktorých sa potraviny ohrievali.
Platí tiež, že potraviny, ktoré sú výrobcami určené na prípravu v mikrovlnke, obsahujú špecifické chemikálie, ktoré napomáhajú tomuto procesu. Patria sem: BPA, polyetyléntereftalát (PET), benzén, toluén a xylén. U všetkých týchto látok bola zistená súvislosť s rakovinou. Opäť však ide o to, koľko takejto stravy konzumujete.
Švajčiarsky vedec Hans Hertel skúmal, ako varenie či ohrievanie v mikrovlnke ničí výživovú hodnotu potravín. Zistil, že účastníci štúdie, ktorí konzumovali stravu z mikrovlnky, mali nedostatok viacerých vitamínov a živín.
Na druhej strane treba povedať, že bežný človek si nepripravuje každý deň jedlo v mikrovlnke, aspoň nie 3x denne. Jedlá bohaté na živiny napríklad dusenú či mrazenú zeleninu by sme v mikrovlnke ohrievať nemali.
Dôležité je mikrovlnku používať v nevyhnutnom prípade a hľadať iné spôsoby prípravy jedál. Zdravšia príprava jedla sa myslí na bežnom sporáku, v rúre, na pare. Pokiaľ musíte použiť mikrovlnku, minimalizujte intenzitu žiarenia a skráťte čas prípravy.
Dodržujte tieto nasledovné preventívne zásady, ktoré by mali byť bezpečnejšie pri manipulovaní s mikrovlnkou:
- Keď používate mikrovlnku, opustite miestnosť. Vlny aj tak prechádzajú cez steny.
- Deti by sa nemali zdržovať v miestnosti, kde práve "pracuje" mikrovlnka. Takisto by si nemali samé vyberať jedlo z mikrovlnky kvôli žiareniu, aj kvôli teplote.
- Nepoužívajte mikrovlnku v tehotenstve ani počas dojčenia.
- Riady musia byť určené na použitie do mikrovlnných rúr.
- Nevystavujte zrak žiareniu. Nestojte pri nej a nepozerajte sa do nej.
- Je dôležité, aby spĺňala najnovšie predpisy a tiež si nezabudnite overiť správnosť použitia.