Aj v Bratislave existuje komunitná obývačka. Viete, ako funguje?

30.9.2018
Komunitná obývačka Bystro

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

„Nie využívať ľudí a mať rád veci, ale naopak.“ Táto veta asi najlepšie vystihuje ľudí, ktorí sa stretávajú v Bystro – komunitnej obývačke v Starom Meste. Ak za normálne považujete kúpiť lacnú vec a keď sa pokazí, vyhodiť ju a kúpiť novú, nebudete ich spriaznenou dušou. Oni sú totiž skôr presvedčení, že mnoho vecí netreba vlastniť, stačí si ich požičať.

Nefunkčné prístroje opravujú a veci, ktoré už nepotrebujú, dokáže zužitkovať niekto iný. Ak v kapitalizme existuje underground, tak je to zrejme Bystro.

Vo dvore na Karpatskej ulici, v dome, ktorý skôr či neskôr zbúrajú, otvárame dvere do malej miestnosti, v ktorej vás na prvý pohľad upúta inštalácia odevov visiacich na strope. „Nie, nejde o umenie. Sú to len dary ľudí do zdarmárne, ktoré sme nezužitkovali,“ vysvetľuje so smiechom jeden zo zakladateľov Bystra Michal Gordiak.

Zdroj: Matúš Husár

Zdroj: Matúš Husár

​Príjemný minimalistický priestor, niekoľko stolov a stoličiek, ktoré sa počas hodiny jogy dajú spratať, gauč, v rohu miestnosti, dielnička s náradím, z veže hrá hudba... Všetko, čo vidíme, dostalo združenie do daru. Nebolo potrebné nič nakupovať. V minikuchynke chladnička, z ktorej si vezmete, čo v nej nájdete a do vedľa položenej pokladničky hodíte peniaze. „Kto dopĺňa chladničku?“ pýtam sa prakticky. „Komunikujeme spolu. Kto z členov môže, ten ide. Vezme peniaze zo spoločnej pokladničky a kúpi, na čom sa s ostatnými dohodli. Vždy sa niekto nájde, hoci nikoho k ničomu nenútime,“ reaguje Michal a spomína, že keď sa pred troma mesiacmi sťahovali z Cintorínskej ulice a nový priestor na Karpatskej upratovali, prišli dvaja neznámi ľudia a niekoľko dní im pomáhali. Len tak. Dnes sú už Tomáš a Lucia ich priatelia.

Z kuchynky prechádzame do malej komory. Tu ´sídli´ knižnica vecí. Ak ste členom Bystra, môžete si bezplatne a bez zálohy požičať korčule, sušičku potravín či bylín, spacáky, stany, odšťavovač, jogurtovač, šijací stroj, kávovary, sedačku do auta, veľký hrniec, mixér, ďalekohľad, vŕtačku, lisovač na ovocie, barle...

Takto vyzerajú začiatky cirkulárnej ekonomiky, o ktorej sa mnohí domnievajú, že je východiskom z konzumu, ktorý je neudržateľný. V budúcnosti nám podľa nej majú dávať do dlhodobého prenájmu výrobky práve firmy, čo ich vyrábajú. Tie by sa starali aj o opravy a bolo by v ich vlastnom záujme ponúkať kvalitu, ktorá vydrží. Dnes je však pohľad na policu s vecami v komunitnej obývačke stále raritný. Dnes, keď má každý všetko a keď nemá, hanbí sa to priznať. Dvaja kamaráti Michal Gordiak a Nicolas Giroux sa rozhodli to stopnúť. Ponúkajú cestu zdieľania. Nielen vecí, ale aj schopností a myšlienok. „Nicolas videl podobné miesto vo Francúzsku, odkiaľ pochádza, mojou osobnou motiváciou bolo zas mať dielničku, kde môžem opravovať veci a učiť to aj iných. Chcel by som, aby všetci opravovali veci,“ hovorí prosto Michal Gordiak, ktorý najradšej dáva dokopy bicykle. Tvrdí však, že aj workshop venovaný šitiu mal veľký úspech. Vyrobiť si vlastné vrecko na potraviny zo starej záclony vo svete, v ktorom si môžeš jednoducho a lacno kúpiť lepšie, ľudí, paradoxne, nadchlo. Nie­len preto, že prebudili potlačenú kreativitu, ale aj preto, že si ušili vec, ktorá je spojená s príbehom. Na rozdiel od lacného šmejdu z obchodu, ku ktorému si nikdy nevytvoria vzťah.

„Máte chuť niečo robiť, zorganizovať? V komunitnej obývačke na to nájdete priestor,“ hovorí mi Michal a vymenúva, že tu robia workshopy, koncerty, prednášky a diskusie. Naposledy napríklad o tom, ako sa organizácii z Rigy darí prenajímať nevyužívané budovy od mesta a meniť ich na komunitné miesta. „Každý utorok a štvrtok spolu jeme zadarmo. Jeden z členov nosí od priateľov z obchodov a reštaurácií hotové jedlo, ktoré by inak skončilo v koši. Vždy sem prídu jeden, dvaja noví ľudia, s ktorými diskutujeme o neplytvaní potravinami. Niekedy sa stanú našimi členmi.“

Bystro funguje zhruba dva roky, má 187 členov, zväčša mladých ľudí do 30 rokov. Mnohí majú cez víkendy tendencie unikať z reality napríklad do hôr, ale je veľa takých, čo chcú spraviť aj niečo, čo presahuje ich vlastné blaho.

Preto mali v Bystre aj „zdarmáreň“. Ľudia im nosili nepotrebné veci od nábytku až po náradie a oni ich zas ponúkali ďalším, ktorým by sa zišli. „Bohužiaľ, na to nemáme priestory. Dopyt po takomto second hande však je, boli by sme šťastní, keby sa toho chytila samospráva, napríklad na zberných dvoroch,“ hovorí Michal, no dodáva, že ďalšie nástroje alebo svetlá sa do ich dielne stále zídu.
Ľudia cítia potrebu sa stretávať. Dnes, keď už nepoznáte ani vlastného suseda, by sa komunitná obývačka uživila v každej mestskej časti. Apropo, uživila. Ako finančne funguje Bystro? Tristoeurový mesačný nájom sú členovia schopní splatiť z 20-eurového ročného členského a príspevkov za prednášky, workshopy, cvičenia či koncerty. Navyše, každý člen si môže „prenajať“ obývačku na vlastnú akciu. A zatiaľ to vraj ide.

Oficiálne je obývačka otvorená v utorok a štvrtok od 16.00h do 22.00h. S výnimkou akcií, ktoré nájdete na ich webe. Michal vraví, že sa netreba hanbiť prísť, hoci tu nie je čašník, ani človek s tabuľkou šéf, takže sa treba pýtať. Prineste napríklad svoj bicykel, naučia vás ho opraviť. Alebo si tu len poseďte pri drinku, možno sa bude premietať film a možno si s niekým zahráte nejakú spoločenskú hru, ktorých je tu neúrekom... Jednoducho, ako doma v obývačke, len s ľuďmi, s ktorými možno podiskutovať a ktorí sa raz možno stanú vašimi priateľmi. „Ak chceme zmeniť svet k lepšiemu, musíme všetci robiť okolo seba malé pozitívne zmeny. Spolu sa to zráta,“ dodáva Michal.

(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie