Súčasťou dňa architektúry bude i prehliadka hotela Kyjev, kapacita je však už naplnená

29.9.2018

Zdroj: Lordship

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ V rámci Dňa architektúry 2018 verejnosť nahliadne aj do ikonickej stavby architekta Ivana Matušíka - hotela Kyjev na Kamennom námestí, ktorého prevádzka skončila v roku 2011. Ako nás však informovala architektka Jana Melišová, na akciu bola nutná registrácia a kapacita už je naplnená.

Spoločnosť Lordship, ktorá je vlastníkom bývalého hotela, má záujem budovu zrekonštruovať a v jej okolí vytvoriť nový mestský priestor. Do revitalizácie budov na Špitálskej a Rajskej ulici chce však zapojiť aj verejnosť. Preto pred niekoľkými dňami vyhlásil súťaž na návrhy na riešenie fasád. Súťažiaci majú čas na predkladanie návrhov do 31. októbra. Oficiál­ne vyhlásenie najlepších prác je plánované na 12. novembra. Najhodnotnejšie návrhy budú ocenené a odmenené celkovou sumou vo výške 10 000 eur.

Zároveň hlavné mesto pokračuje v revitalizácii Kamenného námestia. Po odstránení čiernych stavieb odstránia asfalt, demontujú staré lavičky a betónové nádoby pre rastliny. Práce potrvajú približne mesiac. V ďalšej fáze budú osadené samozavlažovacie kvetináče, nové lavičky s individuálnym sedením, nové trávnaté povrchy, nová zeleň a pribudne nové osvetlenie. Hlavné mesto začne pracovať aj na budovaní závlahového systému. Tieto revitalizačné práce plánuje hlavné mesto zrealizovať do konca jesene 2018. Budúci rok na to nad­viaže druhá etapa obnovy, kde sa počíta s novým povrchom námestia a vyriešením priestoru súčasného parkoviska. Revitalizačné práce, ktoré realizuje hlavné mesto od polovice augusta vzišli z návrhov projektu Živé námestie, na ktorom participuje Aliancia Stará tržnica.

(brn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie