FOTO: Chcete sa stať turistom vo svojom meste? Užite si počas Bielej noci netradičnú prechádzku novou štvrťou

28.9.2018
Pohybová performance Biela noc 2018 Willi Dorner

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Prestížny rakúsky choreograf Willi Dorner v Bratislave premiérovo predstaví svoju fyzickú prechádzku architektúrou, špeciálne vytvorenú pre novovzniknutú štvrť Eurovea City. Ide o pohybujúci sa sprievod, vytvorený zo skupiny lokálnych tanečníkov, akrobatov, breakdancerov či horolezcov, ktorí povedú divákov cez vybrané časti verejných a poloverejných priestorov.

Reťazec zásahov do mestského prostredia prebehne rýchlo a len na krátky čas, čo umožní divákovi vnímať rovnaký priestor alebo miesto v novom svetle, úplne inak. 

Pestrofarebné telá tak na pár okamihov zmenia pohľad na okolitú architektúru a ukážu netradičný dialóg s verejným priestorom. Jej cieľom je poukázať na mestskú infraštruktúru, jej možnosti, limity, narušiť stereotyp, pravidlá a konvencie. Okoloidúci sú tak na chvíľu vyrušení z bežného pohybu a rutiny a zároveň vyzvaní, aby uvažovali o svojom mestskom okolí, o ich pohybovom správaní a zvykoch.

Pohybová performance má názov Bodies in urban spaces a môžete ju vidieť už dnes a v sobotu vždy o 15:00, 19:00 a 22:00. Začína sa pri Filozofickej fakulte UK na Gondovej ulici č.2, trvať bude vždy 60 minút.

Tento svetoznámy performer si špeciálne pre štvrť Eurovea City pripravil unikátnu zážitkovú pohybovú prechádzku, vďaka ktorej budú môcť diváci vnímať verejné priestory pri Dunaji úplne z inej perspektívy," hovorí riaditeľka festivalu Biela noc Zuzana Pacáková.

Willi Dorner je významný rakúsky umelec, ktorý už od roku 1990 vytvára vlastné choreografie. Okrem rôznych medzinárodných vystúpení sa zapojil tiež do filmovej produkcie. Usiluje sa vytvárať udalosti, pri ktorých má divák možnosť nadobudnúť nové skúsenosti, iný pohľad a vnímanie každodenného života. Jeho tvorba bola prezentovaná na rôznych podujatiach v Európe, Afrike, Severnej a Južnej Amerike či v Číne.

 (nc)

Páčil sa vám článok?