Cudzinci sa budú vzdelávať: Štart Letnej univerzity slovenčiny je už za dverami

27.6.2018
Univerzita Komenského

Zdroj: uniba.sk

Páčil sa vám článok?

V hlavnom meste sa bude konať už po 28. raz Letná univerzita slovenského jazyka a kultúry pre zahraničných študentov a cudzincov. Tento rok sa bude vzdelávať takmer 80 účastníkov z 20 krajín sveta.

"Motívom tohtoročnej letnej univerzity je kultúrne dedičstvo v nás so sloganom Spájame svet slovenčinou. Frekventanti sa môžu do vzdelávacích procesov zapojiť v troch špecializovaných kurzoch slovenského jazyka a kultúry, ktoré budú viesť kvalifikovaní lektori," povedala Lenka Miller z Rektorátu Univerzity Komenského.

Program prebieha vo všetkých jazykových úrovniach (A1 – C1) a pre posilnenie jazykových kompetencií sú pripravené náročnejšie, no o to zaujímavejšie voliteľné lingvisticko-komunikačné semináre (napr. kapitoly zo štylistiky, diskusný klub či adaptované čítanie). Popri vzdelávaní ponúka škola pestrý sprievodný program ako literárny seminár, stretnutie so známou etnologičkou, polyglotkou, divadelné predstavenie, folklórny tanec a nácvik ľudových piesní. Na programe sú aj fakultatívne výlety za kultúrnymi a historickými pamiatkami do blízkeho aj vzdialeného okolia Bratislavy, exkurzia do najkrajších miest Slovenska a pamiatok zapísaných v Svetovom dedičstve UNESCO a multimediálne spracovanie navštívených miest a neopakovateľných momentov do spoločnej Kroniky LU 2018. Slávnostné ukončenie letnej univerzity sa bude konať v Moyzesovej sieni dňa 19. júla 2018 o 17.00 hod.

Letná univerzita slovenského jazyka a kultúry sa uskutoční pod záštitou rektora Univerzity Komenského v Bratislave Karola Mičietu a štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáša Parízka. Primárnym cieľom je naučiť a zdokonaliť sa v slovenskom jazyku, ale aj rozšíriť jazykovedné, literárne či kultúrne a historické poznatky o Slovensku a Bratislave ako hlavnom meste SR, rozvíjať jazykové kompetencie v odborných predmetoch a získať zručnosti na úspešné absolvovanie prijímacích testov všeobecných študijných predpokladov. Letná univerzita bude prebiehať od 1. do 20. júla 2018.

(TS)

Páčil sa vám článok?