FOTO: Nie sú roztomilé? Pozrite si nové mláďatká v bratislavskej ZOO

21.6.2018
0
Mláďa daniela škvrnitého

Zdroj: ZOO Bratislava

Páčil sa vám článok?

Bratislavská zoologická záhrada sa môže púochváliť hneď niekoľkými mláďatkami, ktoré prišli na svet práve tu. Pozrite si ich, sú naozaj krásne.

Ako nás informovali v bratislavskej ZOO, ešte koncom mája sa tu narodilo mláďa kulana turkménskeho. Matkou je Principa a otcom chovný samec Henry. Kulany sú ázijské divé somáre. Na ich tele môžno pozorovať niekoľko „primitívnych“ znakov, teda takých, ktoré sa nachádzali už u ich predkov a ktoré  zdieľajú aj s koňmi Przewalského a inými divými koňovitými druhmi. Tieto znaky sú: pieskovo sfarbené telo, biele brucho, krátka stojatá hriva, tmavý pás na vrchu chrbta idúci od hrivy po chvost, tmavo sfarbená spodná časť končatín alebo vodorovné tmavé pruhy na spodnej časti končatín. V súčasnosti patria medzi ohrozené druhy živočíchov. Kulan váži do 300 kg a kobyla je gravídna jeden rok. Dožívajú sa 20 rokov a žijú  v púšťach i vysokohorských oblastiach od Iránu po Mongolsko.

Zdroj: ZOO Bratislava

Ďalšími mláďatkami sú malé danieliky (na úvodnej foto). "V dňoch 5. a 7. júna 2018 sa v našej ZOO narodili dve mláďatká daniela škvrnitého. Daniel škvrnitý dorastá do menšej veľkosti ako jeleň európsky. Parožie danielov má typický lopatovitý tvar. Samce ho zhadzujú v máji. Sfarbenie srsti je tiež jedným z charakteristických znakov daniela. V letnej srsti má červenohnedú farbu s nápadnými svetlými škvrnami a tmavým pruhom na chrbte. Na zimu sa presrsťuje do sivohnedej farby, na ktorej nie sú škvrny dobre viditeľné. Bylinná potrava prevažuje nad drevinami či krami a iba výnimočne obhrýza kôru," informovala nás Alexandra Ritterová zo ZOO. Daniel váži do 80 kg a samica je gravídna osem mesiacov. Daniel sa vyskytuje najmä v južnej Európe a Ázii.

V júni prišli na svet v ZOO i plameniaky ružové. "Plameniaky sú párové zvieratá, no žijú a hniezdia v mnohopočetných kolóniách. Samica znáša len jedno vajíčko do hniezda, ktoré má podobu kopčeka s jamkou. Vo veľkých skupinách je nutné, aby sa matka a jej mláďa navzájom rozpoznali. Niekoľko hodín pred vyliahnutím si matka a jej potomok začnú vymieňať zvuky – volania. Tento úkaz sa nazýva „vpečatenie“. Rodičia kŕmia svoje mláďatá vysoko výživnou zmesou, nazývanou „mlieko“ ktorá je zložená z tukov, proteínov, karbohydrátov a krvi. Hniezda si páry stavajú v tzv. krčných vzdialenostiach, aby na hniezdiacu dvojicu nedočiahla susedná dvojica. Plameniaky si totiž svoje hniezda bránia pred ostatnými členmi kolónie," vysvetlila Ritterová.  Plameniaky sú schopné udržiavať polovicu tela v stave odpočinku a druhú v stave bdeniaa vážia iba od dvoch do štyroch kilogramov. Ich domovinou sú juh Európy, pobrežie Afriky, Madagaskar, Malá Ázia a India.

Zdroj: ZOO Bratislava

(ms)

Páčil sa vám článok?