FOTO: Protestujúci farmári na traktoroch pred Úradom vlády - aké majú požiadavky?

20.6.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ: Nespokojní farmári si to dnes predpoludním z Tyršovho nábrežia namierili na traktoroch po uliciach nášho hlavného mesta až pred Úrad vlády SR. Na mieste dali krátke vyhlásenie a potom pokračovali v jazde pred budovu Národnej rady SR, teda parlament. Médiá o tom informovala koordinátorka akcie z Vidieckej platformy Lucia Gallová.

Očakávajú, že sa premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD) vyjadrí k žiadosti o stretnutie z utorka (19.6.). Od parlamentu sa vrátia späť a podniknú jazdy po meste. Počet ďalších traktorov, ktoré prišli v noci na stredu do Bratislavy, nevedela spresniť. Podľa Gallovej sa chcú rozprávať s premiérom a Koaličnou radou a podpísať s nimi memorandum, kde sa zaviažu, že za určitý čas splnia požiadavky farmárov.  Tie sa týkajú napríklad prístupu k pôde, aby sa pôda zo Slovenského pozemkového fondu (SPF) dostala prednostne miestnym mladým a malým farmárom a aby Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) prideľovala dotácie iba tomu, kto má k pôde právny vzťah.

Zdroj: Pavel Ondera

​Protestujúci poľnohospodári dorazili do Bratislavy v utorok 19. júna a dnes si to na traktoroch namierili na Úrad vlády a pred parlament.

Zdroj: FB Polície SR

​Traktoristov pri ich jazde po Bratislave sprevádzali policajné motorky...

Prezident SR Andrej Kiska v stredu o 14. h prijal farmárov v Prezidentskom paláci. K hlave štátu prišla osemčlenná delegácia a k palácu tri traktory.
Nespokojní farmári prišli na traktoroch do hlavného mesta v utorok (19.6.) a chceli sa rozprávať s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) i Koaličnou radou a podpísať s nimi memorandum, kde sa zaviažu k splneniu farmárskych požiadaviek za určitý čas. Predseda vlády požiadal v stredu podpredsedníčku vlády a šéfku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielu Matečnú (SNS), aby zmenila svoj dnešný pracovný program a rokovala s farmármi. Gallová v tejto súvislosti pre TASR uviedla, že sú aktuálne pred Úradom vlády SR, čakajú na skončenie rokovania kabinetu a na termín stretnutia s premiérom. Požiadavky farmárov sa týkajú napríklad prístupu k pôde, aby pôdu zo Slovenského pozemkového fondu (SPF) dostali prednostne miestni mladí a malí farmári, a aby Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) prideľovala dotácie iba tomu, kto má k pôde právny vzťah.

(TASR, foto: TASR a Pavel Ondera)

Páčil sa vám článok?