VIDEO: Cez Železnú studničku migrujú malé žabky – buďte voči nim ohľaduplní!

17.6.2018

Zdroj: Facebook Naše Karpaty

Páčil sa vám článok?

Viacerí Bratislavčania si pri prechádzkach všimli, že cez cesty a chodníky v okolí Železnej studničky opäť migrujú žabky. Tento raz to však nie sú dospelé jedince, ktoré chodia na jar do vody klásť vajíčka, ale práve ich novonarodení potomkovia – maličké žabky.

Tie sa snažia dostať späť do blízkych lesov, pričom neraz ich návrat nedopadne dobre a skončia smrťou pod kolesami áut, autobusov či bicyklov. Žabky sú totiž také malinké, že svojou veľkosťou skôr pripomínajú pavúčikov než známeho obojživelníka. Aj počas našej nedávnej návštevy Železnej studničky sme ich na cestách a chodníkoch videli stovky a bol skutočne problém prejsť z jedného miesta na druhé tak, aby sme na ne nestúpili. Každoročne sa na  Železnej studničke koná akcia „Pomoc ropuchám pri jarných migráciách“, ktorú organizujú členovia Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus. A jej cieľom je záchrana ropuchy obyčajnej a čiastočne aj skokana hnedého, ktorým dobrovoľníci najskôr stavajú v smere od lesa zábrany a potom ich prenášajú cez cesty, aby ich nerozdrvili autá.

Pozrite sa, aké sú žabky maličké:

V prípade malých žabičiek, ktoré boli ešte pred niekoľkými dňami žubrienkami však nie je úplne optimálne ich chytať do rúk a pokúšať sa ich premiestňovať. Žabky majú veľmi krehké telíčka a neodborná manipulácia s prípadným silnejším stlačením by mohlo spôsobiť ich predčasnú smrť. Podľa odborníčky Jany Znášikovej z Mestských lesov Bratislava by bolo najlepšie ich prenášať v nejakej prepravke, škatuľke alebo nádobe.

(ars, foto a video: Facebook Naše Karpaty)

Páčil sa vám článok?