Vo Faustovej sieni Starej radnice sa koná stretnutie s Mariánom Labudom ml.

16.6.2018
Na čo sa ešte môžeme tešiť počas sobotňajšej noci? - stara radnica
Páčil sa vám článok?

Na šieste stretnutie s témou 10 múzeí – 10 umelcov – 10 stretnutí pozýva dnes, teda v sobotu 16. júna 2018 o 14:30 hod Múzeum J. N. Hummela. Akcia sa bude konať vo Faustovej sieni v Starej radnici a jej hlavnou postavou bude herec Marián Labuda ml.

Ten sa už teraz teší na stretnutie s milovníkmi histórie a všetkými, ktorým história nášho mesta nie je ľahostajná. Sám hovorí: Lákalo by ma stvárniť tohto skvelého skladateľa v jeho dobe. Naše dva svety – herecký a múzejný – sa vzácne dopĺňajú...

Marián Labuda bol nadšený komorným priestorom múzea – pôvabným záhradným domčekom, ktorý v skutočnosti nie je rodným domom J. N. Hummela. Pravý dom už nestojí a tieto dva objekty sú prepojené reliéfom, ktorý bol na pôvodnom rodnom dome Hummela a teraz je premiestnený na súčasný objekt múzea.  Hummel v skutočnosti žil v Bratislave len v ranom detstve. Potom opustil svoje rodné mesto. Napriek tomu na neho nezabúdame.

Bol žiakom Mozarta, Haydna, poznal Beethovena a iných hudobných velikánov a predovšetkým komponoval úchvatnú hudbu, ktorú obdivujeme dodnes. Krásne rodinné zázemie mu vytvárala jeho manželka, operná speváčka Elisabeth Röckelová. Do Bratislavy sa niekoľkokrát vrátil a koncertoval tu. Vo weimarskom dvornom divadle stihol uviesť do hudobného sveta, tesne pred svojou smrťou, svojho syna Eduarda.

(ts, ars, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?