VIDEO Dnes sa koná Eco Village: Čo všetko ponúka návštevníkom?

14.6.2018
0
Eco Village 2018

Zdroj: NC

Páčil sa vám článok?

Ulica administratívneho centra sa dnes premenila na ekologické trhovisko. Tešiť sa môžete na stánky s bio a eko produktami, street foodom, básničkou napísanou na mieru od pouličného básnika či na masáže zadarmo. V poradí už piaty ročník predstavuje stánkarov, program a aktivity, ktoré sa dotknú každého nadšenca tém, ako žiť ekologickejšie aj v mestskom prostredí.

Eco Village je trhoviskom s aktivitami na podporu vzdelávania v ekologickej oblasti a najmä takých výrobcov, ktorí chcú robiť veci lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Na ekologickom trhovisku budú prezentovať svoje produkty či myšlienky recyklácie, zdravého životného štýlu slovenskí výrobcovia, predajcovia s bezobalovým a bezodpadovým prístupom. 

Ak vás zaujímajú ponuka a zaujímavosti, ktoré môžete na tejto akcii objaviť, čítajte ďalej. Dobroty, ako pohánkovo čokoládovú tortu, kefírovo rebarborové muffiny či domáce musli tyčinky alebo makové tyčinky s raw čokoládou vám pripraví Mirka Luberdová. Na Eco Village sa predstaví aj kočovný remeselný pivovar, ktorý na výrobu ich pív používa nemecké, slovenské, české slady s napríklad anglickými či novozélandskými chmelmi.

Ak máte radi med a nie len taký hocijaký, na trhovisku sa na vás teší rodinné včelárstvo, kde sa včeláreniu venujú dve generácie - otec spolu s dvomi synmi. Venujú sa výrobe a využitiu včelích produktov. Na svoje si prídu aj milovníci vína, v jednom zo stánkov sa predstaví rodinné vinárstvo, v ktorom pestujú vinič a iné plodiny bez použitia herbicídov, pesticídov a iných chemikálií. Stánok tu majú aj slovenské salaše, odborníci vám radi vysvetlia rozdiely medzi ovčím, kozím či kravským mliekom, či to, v čom spočíva pasterizácia. Mimochodom, vedeli ste, že tradičná nepasterizovaná bryndza je probiotický div sveta - skutočne funkčná potravina? V jednom grame takejto bryndze sa nachádza približne miliarda prospešných mikroorganizmov, čo je najmenej stokrát viac ako v jogurtoch. Medzi inými stánkarmi nájdete predajcov keramiky, ekodrogériu či prírodnú kozmetiku, arašidové maslá či rastlinné mlieka.

Zdroj: NC

​Majiteľka stánku s produktami pre ekologickú domacnosť nám povedala, že jej najobľúbenejší produkt sú take - away poháre. "Sú to udržateľné poháre vyrobené z  bambusu, ich používaním netvoríme zbytočný odpad a nahrádzajú tak poháre na 1 použitie, ktoré sa nedajú recyklovať, " povedala nám Lenka Hankerová z Ekologickej domácnosti.

Zdroj: NC

​Medzi stálych predajcov na Eco Village patria aj pestovatelia aloe, ktorí z tejto rastlinky vyrábajú rôzne produkty od kozmetiky až po aloe výluh. "Náš aloe výluh je založený na receptúre starších generácií, robíme ho v alkohole. Má výborné účinky, podporuje imunitu, čistí krv, podporuje trávenie a celkovo vyplavuje z tela škodliviny. Je to slovenský produkt, pestujeme ho už 20 rokov v Senci, čím sa odlišujeme od zahraničnej konkurencie, "informoval nás Eduard Kubala zo spoločnosti AloeMed.

Dozviete sa tiež, aké klíčky a v akých rôznych nádobach si môžete doma sami naklíčiť. Pozrite si naše video:

Čaká na vás aj zaujímavé občerstvenie, ochutnať môžete poctivé párance, burgre, ovocné či zeleninové smoothie, jedlá rastlinného pôvodu, bezmliečne, bezlepkové, bez sóje, mäsa, vajec či cukru.

Organizátori pre návštevníkov pripravili aj zaujímavé eko výzvy. Na podujatie môžete doniesť svoje nenosené oblečenie do špeciálnych kontajnerov a pomôcť tak dobrej veci, podporiť ekocharitu na Slovensku. Alebo prineste staré zubné kefky na recykláciu, ktoré sa následne využijú na výrobu košov na triedenie odpadu. A ak prídete na podujatie na bicykli, za odmenu vám bude poskytnutá masáž chrbtice, masáže budú v čase od 12:00-15:00 hodiny. Máte doma veľa kníh, ktoré už nebudete čítať? Prineste ich všetky na trhovisko, kde bude čakať pojazdná knižnica, kde si knihy môžete vymeniť za iné na čítanie, ktoré tam donesie niekto pred tebou. A ak prinesiete plastovú tašku, na výmenu dostanete v stánku organizátora ekologickú tašku.

.

Programom bude sprevádzať moderátorka a mamička Diana Hágerová, ktorá je tiež vyznávačkou zdravého a udržateľného životného štýlu. Zelené trhovisko Eco Village môžete navštíviť dnes do 18-tej hodiny.

(ncuki)

Páčil sa vám článok?