Hygienici: Na týchto kúpaliskách môžete ísť bezpečne do vody

12.6.2018
0
Tehelné pole

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Hoci sa v Bratislave už naplno rozbehla sezóna kúpalísk, zďaleka nie všetky už prešli tento rok kontrolou hygienikov. Prinášame vám informáciu, ktoré to sú.

Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosálová, zatiaľ bola v Bratislavskom kraji rozhodnutiami regionálneho hygienika povolená prevádzka iba ôsmich kúpalísk. Dve z nich sú prírodné (Zlaté piesky a Slnečné jazerá) a šesť je umelých (Delfín, Tehelné pole, Lamač, Rosnička, Modra, Malacky).

Mnohé kúpaliská teda na verdikt ešte čakajú. Prevádzkovanie letných kúpalísk Pezinok – Sever, Krasňany, Zbojnička Rača, biokúpaliska Borovica na Kamennom Mlyne a prírodného kúpaliska Kuchajda je v riešení na základe podaných žiadostí. Letné kúpaliská Matador, Iuventa a Fajn Klub ešte nepožiadali o uvedenie do prevádzky. Z doteraz kontrolovaných a schválených kúpalísk boli všetky po hygienickej stránke vyhovujúce a sú pripravené k začiatku prevádzky kúpacej sezóny 2018,“ dodala Nosálová. Počas sezóny zvykne mávať problémy s premnoženými sinicami najmä Kuchajda.

Bratislavčania však zvyknú využívať na kúpanie aj iné vodné plochy, ktoré nie sú oficiálnymi kúpaliskami, teda plochy s neorganizovanou rekreáciou. Či už je to Veľký Draždiak, kde už sa dávno vo veľkom kúpe, Vajnorské jazero, Ivanka pri Dunaji, Rusovce – Candell, Čunovo, Malé Leváre, Plavecký Štvrtok, Nové Košariská... Hygienici zvyknú priebežne kontrolovať kvalitu vody aj v týchto plochách, o výsledkoch vás budeme informovať.

Naopak, hoci vyzerá príťažlivo aj Štrkovecké jazero, tu sa nekúpe a to napriek tomu, že mestská časť kvalitu vody pravidelne monitoruje a tá je dokonca vo väčšine parametrov vyhovujúca.  „Vzhľadom na to, že okolie jazera nie je vybavené pre kúpanie, nie je kúpanie v jazere povolené. Jazero je využívané na iné športovo-rekreačné účely a podujatia pre verejnosť organizované na území mestskej časti," vysvetlila v minulosti vtedajšia hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.  „Veľa ľudí si myslí, že je tu zdraviu škodlivá voda, preto sa nedá kúpať. Je pravda, že je zákaz, ale skôr z dôvodu, že keby nakrémovaní ľudia vliezli do vody, tak by ju znečistili,“ dodal ružinovský starosta Dušan Pekár. 

(ms)

Páčil sa vám článok?