Hľadáme najnebezpečnejšie miesta v Bratislave. Pozrite si, ako odpovedali policajti na ponosy občana

11.6.2018
0
Útok na Henryho

Zdroj: aktuality.sk

Páčil sa vám článok?

V súvislosti so zabitím Filipínca Henryho Acordu na Obchodnej ulici sa začalo v Bratislave intenzívne hovoriť o bezpečnosti v meste. Pomôžte nám určiť miesta, kam by mali policajti chodiť častejšie.

Násilná smrť Henryho Acordu zdvihla v hlavnom meste doslova vlnu odporu voči agresivite v uliciach, s ktorou sa ľudia najmä v nočných hodinách čoraz častejšie stretávajú. Mnoho obyvateľov si v tejto súvislosti sťažuje aj na nečinnosť polície. Čitateľ Michal nám poslal odpoveď z policajného prezídia podpísanú vtedajším prezidentom PZ Tiborom Gašparom. Na polícii si totiž v apríli tohto roku sťažoval na jej nečinnosť na území Starého Mesta v súvislosti s vandalizmom a neporiadkom. Išlo taktiež o Obchodnú ulicu, kde sa stal Michal svedkom vytrhávania smetných košov partiou mladíkov pred zrakmi policajtov, ktorí vôbec nezasiahli. Odpoveď, ktorú však dostal, ho zaskočila.  "Z vykonania anylýzy Vášho podania bolo zistené, že Vaše podanie nie je podľa § 4 ods. 1 písm. a)  zákona č. 9/2010 Z. z. o sťažnostiach v znení neskorších predpisov sťažnosťou, pretože má charakter podnetu a žiadosti. Vzhľadom k uvedeným skutočnostiam bolo Vaše podanie podľa § 4 ods. 3 s poukazom na § 4 ods. 1 písm. a zákona o sťažnostiach odložené," napísali mu z policajného prezídia. 

Rovnako Martin písal na našej facebookovej stránke, že na problémy na Obchodnej ulici upozorňoval aj tesne pred tragickou smrťou Filipínca Henryho. "Polícia by mala venovať zvýšenú pozornosť práve Obchodnej ulici najmä v noci z piatka na sobotu, ale aj zo soboty na nedeľu. Opitá, hlučná mládež si tam robí, čo chce aj na ulici a v okolitých dvoroch, ruší nočný pokoj a policajti sa tam len zvyknú prevážať v autách a to je všetko. V piatok pred polnocou som na to upozorňoval na FB. Bitky, potýčky, hádky, hulákanie sú tam bežné, bolo len otázkou času, kedy príde aj k tragédii. Potom je už neskoro," napísal nám Martin.

Bratislavský policajný riaditeľ Csaba Faragó niekoľko dní po smrti Henryho Acordu sľuboval posilnenie nielen peších hliadok, ale dokonca aj nasadenie policajných koňov a psov, ktorí by mali byť v uliciach videní, čo by mohlo prispieť k prevencii.

Ako nám tvrdil bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff, v Bratislave násilných počet trestných činov klesá a stúpa objasnenosť. "Zamedziť možnosti rôznych potýčok resp. fyzických útokov je nereálne, avšak zo strany príslušníkov Policajného zboru vykonávané všetky opatrenia za účelom ich maximálnej eliminácie, ako aj zvýšeniu pocitu bezpečia občanov ako aj návštevníkov. Stanoviť najnebezpečnejšie miesta Bratislavy nie je možné vzhľadom k tomu, že na jej území sú páchané rôzne formy trestnej činnosti, ktoré sú charakteristické pre jednotlivé okresy resp. pre jednotlivé mestské časti. Môžeme však konštatovať, že k násilným skutkom dochádza hlavne v miestach väčšej koncentrácie obyvateľstva ktoré požívajú alkoholické nápoje. Práve z uvedeného dôvodu sú tieto skutky najčastejšie páchané neskoro v nočných hodinách," povedal nám Szeiff s tým, že hliadkujúcich policajtov v Starom Meste posilnia aj hliadkami pohotovostnej motorizovanej jednotky a príslušníkmi služobnej kynológie a hipológie.

Je však jasné, že problémová zďaleka nie je iba obchodná ulica. Ak poznáte ďalšie miesta, kde často dochádza k výtržnostiam či násilnostiam a zišla by sa tam zvýšená prítomnosť policajtov, napíšte nám na redakcia@banoviny.sk, do predmetu dajte heslo NEBEZPEČNÉ MIESTO. Následne zostavíme anketu, v ktorej hlasovaním vyberiete najnebezpečnejšie miesta, na ktoré upozorníme policiu. 

(ms)

Páčil sa vám článok?