Zajtra začína v centre voňavý Levanduľový festival!

10.6.2018
0
Levanduľový festival

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Na Obchodnej ulici sa bude od zajtra konať obľúbená akcia Levanduľové trhy. Môžete sa tešiť na predajcov, výrobcov a pestovateľov nie len zo všetkých kútov Slovenska, ale aj na našich susedov. Viete, aké rôzne účinky levanduľa má?

Kvety levandule sú typické svojou modro-fialovou farbou a krásnou aromatickou vôňou. Väčšinou sa levanduľa používa v sušenej forme, kde sa pôsobením tepla uvoľňuje zo sušených listov jej vôňa. Preto Na Slovensku je možné pestovať levanduľu v záhrade, ale počas zimy musíme chrániť levanduľu ihličím alebo prenesením do pivnice.

Levanduľa má nepočetne veľa významných účinkov na zdravie človeka, obsahuje silice, triesloviny, bielkoviny, tuk, sacharidy, vápnik, sodík, železo, vitamíny A a C. Zlepšuje liečenie kožných ochorení, napríklad akné, lupienka, ekzémy, či alergie) a taktiež kvalitu pokožky. Podporuje hojenie rán, pomáha pri problémoch so spánkom, uvoľňuje migrénové stavy. Zlepšuje trávenie a je dobrá proti plynatosti a bolestiam brucha, podporuje imunitu. Pre ľudí s vysokým krvným tlakom je prospešná taktiež-znižuje krvný tlak. Zlepšuje činnosť pečene a má antibakteriálne účinky.

Z levandule sa v súčasnosti vyrába aj napríklad zmrzlina, obľúbený je levanduľový čaj, ktorý okrem toho, že je chutný, pomáha aj pri kašli.

Takže všetci, ktorí máte radi vôňu tejto rastlinky, príďte poovoniavať a navštíviť túto príjemnú akciu. Organizátori podujatia sa rozhodli tento rok festival predĺžiť na celý týždeň. Vstup je voľný a pre návštevníkov je pripravená aj bezplatná tombola. Trh sa koná na Obchodnej 66 vo dvore.

(FB)

    Páčil sa vám článok?