VIDEO: Pamätáte si na Inda, ktorý vlani nožom zabil 37-ročného Braňa? Zisťovali sme, kde sa nachádza

Zdroj: TV JOJ

Páčil sa vám článok?

V súvislosti s prípadom Juraja H., ktorý pred niekoľkými dňami kopnutím do hlavy spôsobil smrť 36-ročného Filipínca Henryho Acordu, sa spomína aj ďalší tragický prípad z októbra minulého roku. Jeho hlavným aktérom bol 37-ročný Ind Nishit T., ktorý na Hviezdoslavovom námestí dobodal rovnako starého Bratislavčana Braňa. Na sociálnych sieťach sa vzápätí začali šíriť informácie, že Nishit je iba v domácom väzení. Zistili sme pravdu.

Pravdou je, že Ind Nishit T. začiatkom marca požiadal okresný súd o prepustenie do domáceho väzenia s tým, že bude nosiť monitorovací náramok a odovzdá svoj cestovný pas, aby bol stíhaný na slobode. A súd mu vyhovel, takže aj v niektorých médiách sa následne objavila informácia, že bude z väzby prepustený a za vraždu futbalistu Braňa stíhaný na slobode. V takom prípade by mu podľa Trestného poriadku vznikla povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu, ktorý vedie konanie, každú zmenu miesta pobytu, adresy trvalého bydliska alebo prechodného bydliska.

Prokurátor však proti jeho prepusteniu z väzby podal sťažnosť  „Krajský súd v Bratislave však 29. marca 2018 uznesenie okresného súdu zrušil a žiadosť obvineného zamietol. Väzbu teda nenahradil domácim väzením pod dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ povedal ešte v apríli hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak, keď už bolo definitívne jasné, že Ind zostane aj naďalej za mrežami. Mal by sa v súčasnosti nachádzať v Justičnom paláci, teda na rovnakom mieste ako Juraj H., ktorého bratislavský súd poslal do vyšetrovacej väzby tento týždeň.

Rovnako sa na sociálnych sieťach začali šíriť nezmysly, že v prípade Inda médiá jeho tvár neukázali. Ako vidno z našej fotografie, nie je tomu tak, pristupovali k nemu obdobne ako k Jurajovi H. 

Oba tragické prípady sú si v niektorých detailoch podobné. Odohrali sa v noci z piatka na sobotu v historickom centre Bratislavy po verbálnych konfliktoch medzi Slovákmi a cudzincami žijúcimi u nás. K prvému incidentu došlo 7. októbra 2017 na Hviezdoslavovom námestí, kde sa traja Bratislavčania najskôr začali strkať s Indom Nishitom T., ktorý bol držiteľom slovenského pasu pri banálnej hádke o taxík.

Ich strkanicu zachytila aj bezpečnostná kamera:

Ind napokon vytiahol nôž, ktorým ľahko zranil 33-ročného Ukrajinca, ale veľmi vážne bodol do krku 37-ročného futbalistu Branislava B., ktorý napokon vykrvácal na chodníku medzi nemeckou ambasádou a hotelom Danube. Prvú pomoc sa mu snažili poskytnúť jeho kamaráti i náhodní okoloidúci a potom aj policajti, ktorí prišli na miesto činu, ale Braňo napokon svojím zraneniam podľahol. Útočníka policajti zadržali na Námestí SNP pred Alizé, len asi 50 metrov od miesta, kde sa pred niekoľkými dňami odohral druhý smrteľný prípad, ktoré majú Bratislavčania v čerstvej pamäti. Juraj H. z Dunajskej Stredy 26. mája 2018 o pol piatej ráno na Obchodnej ulici najskôr päsťou zasiahol do tváre 36-ročného občana Filipín Henryho Acordu a keď spadol na kolená a zjavne otrasený sa rukami opieral o dlažbu, tak ho zozadu celou silou kopol do tvárovej časti hlavy. Spôsobil mu zranenia, na následky ktorých 31. mája v ružinovskej nemocnici zomrel. Krátko nato útočníka polícia po druhýkrát zadržala a tentokrát už súd rozhodol o jeho umiestnení do vyšetrovacej väzby. Obaja v nej momentálne čakajú na termín súdu, ktorý má rozhodnúť o dĺžke trestu. Nishitovi hrozí za vraždu 15 až 20 rokov a Jurajovi za zabitie 7 až 12 rokov väzenia.      

(ars, foto: abn, video: cas.sk)

Páčil sa vám článok?