FOTO: Do bratislavskej ZOO pribudli nové mláďatká - pozrite sa, aké sú rozkošné!

31.5.2018

Zdroj: ZOO Bratislava

Páčil sa vám článok?

Zdá sa, že jarné mesiace sú najvhodnejším obdobím na rozširovanie zvieracieho "portfólia" v bratislavskej Zoologickej záhrade. Koncom apríla tu prišlo na svet mláďatko vzácneho diviaka visajanského a v predchádzajúcich dňoch pribudol aj úplne nový druh, ktorým sú kozorožce alpské.

„Dňa 29.4. 2018 sa nám narodilo prvé mláďa u vzácnych  diviakov visajanských. Matkou je samica Bintang a otcom samec Palawan. Momentálne ešte pohlavie mláďaťa určiť nevieme. Sme jediná ZOO na Slovensku, ktorá tento ohrozený druh chová a historicky je to náš prvý odchov.V našej ZOO ich chováme od roku 2016 v zložení 2 samice a 1 samec. V Českej republike môžete tento druh diviaka nájsť v ZOO Děčín a ZOO Ostrava. V oboch spomínaných ZOO sa už odchovy podarili.“, povedala pre Bratislavské noviny Mgr. Alexandra Ritterová z oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO.  

Zdroj: ZOO Bratislava

​Diviaky visajanské žijú len na Filipínskych ostrovoch. Sú kriticky ohrozeným druhom a na väčšine ostrovov sa už kvôli masívnemu odlesňovaniu ani nenachádzajú. Okrem obmedzovaniu ich životného priestoru sú ohrozené aj lovom kvôli nízkotučnému a nízkocholesterolovému mäsu. Ich počet klesá aj z dôvodu kríženia s inými druhmi diviakov. Čistokrvného diviaka visajanského možno rozoznať podľa počtu párov bradaviek (3). Ostatné disponujú 4 pármi bradaviek. Samca od samice je jednoduché rozoznať. Na hlave má „hrivu“, ktorá siaha od vrchu hlavy až po chrbát a môže dosahovať až 30 cm v sezóne rozmnožovania. Samce disponujú aj klami, ktoré im vychádzajú z papule. Oproti samiciam môže ich srsť byť sfarbená aj striebristými štetinami.

Druhové zloženie v bratislavskej ZOO obohatili o nový druh, ktorý je vo voľnej prírode typickým symbolom alpských hôr. Návštevníci môžu pozorovať v ZOO Bratislava kozorožce alpské (Capra ibex ibex) hneď v jednej z prvých expozícií za vstupom do ZOO. Tri jedince sa nachádzajú vo výbehu pred medveďom hnedým. Doviezli sme jedného samca zo Zooparku Chomutov (nar. 16. 5. 2017), samicu zo ZOO Salzburg (nar. 29. 5. 2017) a druhú samicu zo ZOO Hoyerswerda (nar. 24. 6. 2017)

Zdroj: ZOO Bratislava

​Kozorožce sú výborní skokani a tiež skvelí horolezci. To im umožňuje ľahko sa pohybovať v strmom, nedostupnom teréne. Žijú nad hornou hranicou lesa, majú veľmi hustú srsť a sú schopní prežiť aj v období, kedy si v prírode nájdu len malé množstvo potravy. Žijú v početných stádach. Mladé samce vo veku približne 2 rokov odchádzajú od materskej skupiny a vytvárajú dočasné samčie skupiny. Mladé samice ostávajú s matkou, preto sa často stáva, že samice v rámci jednej skupiny sú navzájom príbuzné. Samce sa v období rozmnožovania pripoja k samičím stádam. Veľmi výrazné sú ich zahnuté rohy. Tie môžu dorastať do dĺžky 1 m a vážiť až 15 kg. Rohy rastú počas celého života, no v staršom veku rastú pomalšie. Samce s rohmi zvádzajú súboje o samice v období ruje.

V 19. storočí boli tieto kozorožce na mnohých lokalitách výskytu vyhubené. Pôvodné populácie ostali len v talianskych Alpách. Odtiaľ sa neskôr začali realizovať reštitučné projekty (znovu navrátenie jedincov na miesta pôvodného výskytu) do alpských oblastí Švajčiarska, Rakúska, Francúzska a Nemecka. Jedince boli vypúšťané aj do horských oblastí Bulharska a Slovinska, kde sa pôvodne nevyskytovali. Dnes má početnosť jedincov v prírode stúpajúcu tendenciu, takže v rámci ohrozených živočíchov sú zaradené do kategórie: málo dotknuté.

(ts, ars, foto: ZOO Bratislava)

Páčil sa vám článok?