FOTO: Desať miest a objektov v Bratislave, ktoré môžete navštíviť či vidieť už len vo virtuálnej realite...

29.5.2018

Zdroj: Koláž abn

Páčil sa vám článok?

Za posledné roky bolo viacero budov v našom meste zbúraných a na ich mieste sa začali stavať alebo medzitým už aj dokončili úplne nové objekty. Na internetovej stránke Google.sk/Maps nájdete zábery z bratislavských ulíc urobené zo satelitu alebo pomocou špeciálnej panoramatickej kamery. A nakoľko Bratislavu začali pre potreby Street View mapovať už v roku 2012, tak si môžete buď sami na webe alebo spolu s nami urobiť malý návrat do minulosti.

Google Street View je vlastnosť a funkcia Google Maps a Google Earth, ktorá ponúka 360-stupňový panoramatický pohľad na ulice a umožňuje používateľom prehliadať si časti vybraných miest a ich okolitých metropolitných oblastí na úrovni terénu. Aktuálna mapa Bratislavy začala vznikať v rokoch 2012, ale skoro neustále sa ju snažia jej administrátori aktualizovať. Naposledy k záberom zo špeciálneho Google auta pribudli aj obrázky zachycujúce pešiu zónu v našom hlavnom meste a dokonca aj podchody, ktoré museli dobrovoľníci prechodiť a všetko zachytiť kamerou držanou v ruke. My sme sa však zamerali na objekty, ktoré by ste v súčasnosti na území našej metropoly márne hľadali, pretože boli medzitým buď zrovnané so zemou alebo na ich mieste začali stavať, prípadne už aj dokončili úplne nové budovy. Tu je 10 tipov Bratislavských novín, ktoré by ste ešte aj dnes na stránke https://www.google.sk/maps/ mohli vidieť:

1.  Autobusová stanica Mlynské nivy

Zdroj: Koláž abn

​Bývalú budovu autobusovej stanice zbúrali a presťahovali cez ulicu oproti. Na jej mieste v súčasnosti stavajú komplex Stanica Nivy. 

2. Bytový dom na Mlynských nivách

Zdroj: Koláž abn

​O kúsok ďalej na Mlynských nivách zbúrali aj bytový dom (vľavo) a na jeho mieste rastie výšková budova Nivy Tower. 

3. Administratívna budova na Prievozskej

Zdroj: koláž abn

​Na križovatke Prievozskej ulice z Miletičovou stála táto administratívna budova, ale dnes je z nej už bytový dom Apollis.

4. Bývalá IKEA na Tomášikovej 

Zdroj: koláž abn

Z niekdajšej predajne švédskeho nábytku sa najskôr stal Freshmarket a dnes je v budove Klientské centrum MV SR.

5. Kamenárstvo na Trnavskej ceste 

Zdroj: koláž abn

​V blízkosti Martinského cintorína v Ružinove sa nachádzalo kamenárstvo, ktoré zrovnali so zemou a vyrástol tu bytový komplex Trnky Ružinov. 

6. Rosum na Bajkalskej ulici

Zdroj: koláž abn

​Na mieste, kde kedysi počas pobytu v Bratislave rozprestierali šapitó cirkusy je dnes administratívny komplex Rosum.

7. Predajňa LIDL na Trenčianskej ulici

Zdroj: koláž abn

​Známy hypermarket tu sídlil od roku 2005, ale po 13 rokoch existencie sa rozhodli mu dať modernejšiu podobu, takže sa v súčasnosti rekonštruuje.

8. Futbalový štadión Tehelné Pole 

Zdroj: koláž abn

​Na mieste, kde kedysi stál domovský štadión ŠK Slovan Bratislava sa dnes stavia Národný futbalový štadión aj bytový komplex Tehelné pole.

9. Starý most

Zdroj: koláž abn

Ak chcete vidieť ako vyzeral nový Starý most, keď ešte nestála na pilieroch jeho železná konštrukcia, tak sa treba ísť pozrieť na google maps.

10. Bytový komplex Slnečnice

Zdroj: koláž abn

​Jednou z nových dominánt Petržalky bude komplex Slnečnice, ktorý sa neustále rozširuje po niekdajších hájoch a lúkach...

(ars, foto: koláž abn, google maps)

Páčil sa vám článok?