Dávajte si pozor – v Bratislave sa objavili mince veľmi podobné eurám!

25.5.2018

Zdroj: Facebook P.O.

Páčil sa vám článok?

Bratislavčan Pavel zverejnil na sociálnej sieti fotografiu mince, ktorou mu včera vydali pri nákupe ovocia a zeleniny na jednom z bratislavských trhovísk. Pôvodne si myslel, že ide o jednoeurovku, ale až doma prišiel na to, že v skutočnosti ide o mincu z Dominikánskej republiky. Jej nominálna hodnota ho mimoriadne nepríjemne prekvapila...

„Tento peniaz vľavo mi včera vydali niekde na trhovisku Miletičova. Vyzerá ako  1 euro, má rozmery ako 1 euro, ale jeho cena je cca 8 centov,“ napísal Pavel O. ku svojej fotografii, na ktorej je minca z Dominikánskej republiky v hodnote 5 pesos a na porovnanie aj pravá jednoeurová minca. „Je zaujímavé, že niekto začne vydávať mince, ktoré sa hmotnostne aj rozmerovo podobajú na mince s oveľa vyššou hodnotou, ale zarazilo ma aj to, že niekto, teda konkrétne Dominikánska republika razí takéto neskutočne podobné mince ako sú európske eurá.  Nuž doviesť toho na Slovensko za dva vagóny a uvedomiť si, že čistý zisk z jednej mince je 92 centov, tak to už je človek celkom dobre motivovaný, aby vymyslel, čo s nimi urobí, ako ich zhodnotí.“ Bratislavské noviny sa s pánom Pavlom skontaktovali a hovoril, že na základe reakcií svojho okolia zďaleka nie je jediný, kto na tieto dominikánske mince v našom meste narazil.

„Známy mi hovoril, že jednu z nich našiel v peňaženke, keď sa nachádzal pri samoobslužnej pokladni v známom obchodnom reťazci. Najskôr bol nahnevaný, že ho niekto tiež oklamal pri vydávaní, ale napokon ju zo zvedavosti vhodil do pokladne a automat ju prijal akoby išlo o pravú jednoeurovku. A to už by bolo neskutočne zarážajúce, ak by mala minca v hodnote 5 pesos s naším eurom okrem rozmerov a hmotnosti ešte aj podobný vodivý odpor,“ skonštatoval Pavel, ktorý si myslí, že ak si to dominikánsku mincu pri nákupe a vydávaní z bankoviek nevšimol on ani jeho rovesník, teda päťdesiatnici s ešte relatívne dobrými očami, tak sa to pokojne môže stať aj ľuďom v pokročilom dôchodkovom veku, ktorý chodia napríklad na centrálne trhovisko na Miletičovu ulicu pomerne často a vo veľkých počtoch nakupovať. „Preto som tú fotografiu na sociálnej sieti zdieľal, aby sa čo najviac ľudí dozvedelo, na čo si treba dať pozor, aby nedopadli ako ja,“ dodal.

(ars, foto: Facebook P.O.)

 

Páčil sa vám článok?