Oslávte výnimočnú kávu! Dnes začína festival kávy Coffeeslava 2018

25.5.2018
0
Kávový festival Coffeeslava

Zdroj: FB Coffeeslava

Páčil sa vám článok?

Pre mnohých ranný životabudič, pre iných vášeň, láska a neopakovateľná chuť. To všetko je káva. Už dnes sa pre všetkých milovníkov naozaj dobrej kávy začína tretí ročník dvojdňového kávového festivalu Coffeeslava 2018. Festival je určený pre všetkých, ktorí chcú vedieť viac o tom, čo sa skrýva v šálke kávy.

Práve dnes desať spriatelených prevádzok v Bratislave bude počas dňa ponúkať výberové kávy od najlepších domácich a zahraničných pražiarov. Kým niektoré prevádzky ako napríklad Malý princ, ktorý je mimochodom známy fantastickými raňajkami, sa zameriava výhradne na výberovú kávu od slovenských pražiarov, tak napríklad v kaviarni Goriffee dovážajú kávu priamo od farmárov z Rwandy. No nezostali len pri nich. Výberovú kávu ponúkajú aj z Etiópie, Burundi, či Vietnamu. Počas festivalu sa skutočne presvedčíte, aká dokáže byť rozmanitá chuť kávy.

V kaviarni Mono café zistíte, aký je rozdiel medzi kávou pripravovanou ako espresso či filtrovaná káva. V útulnej kaviarni Mercek café si k dobrej káve môžete dopriať čokoládové pralinky od slovenského chocolatiera. Poctivé koláče s výberovou kávou si môžete vychutnať v originálnom prostredí podniku Mad Drop s veľkou záhradou. Dobré jedlo s výberovou kávou z anglickej pražiarne nájdete zase na Dulovom námestí v bistre Žufana. Príjemné prostredie, kam si veľmi radi zavoláte kamarátov či rodinu do ich verejnej obývačky. Neďaleko na Páričkovej ulici sa definitívne usídlil Pán Králiček Priestor, ktorý dovtedy ako pojazdná kaviareň ponúkal fantastickú kávu v Starom Meste.

FOTOGALÉRIA (8 obrázkov):

​V Starom Meste si môžete dať vyrobiť svoje vlastné "selfieccino" v kaviarni Five Points. Kaviareň Light Roast na Račianskom mýte sa snaží priblížiť výberovú kávu bežnému spotrebiteľovi aj prípravou moderného espressa a rôznymi druhmi filtrovanej kávy. Penny coffea je malá, rodinná kaviarnička v Devínskej Novej Vsi, ktorej koncept je v sezónnosti, kde pracujú s výberovou kávou a ponúkajú tiež alternatívne metódy a to French press a V60.

Máme chuť káve viac rozumieť

Odpovedajú organizátori festivalu Coffeeslava.

Organizujete už tretí rok festival kávy. Je o kvalitnú kávu väčší záujem?

Naším motívom, prečo sme sa pred tromi rokmi rozhodli usporiadať Coffeeslavu, bolo spojiť a podporiť prevádzky s výberovou kávou a priniesť túto informáciu, čo výberová káva je, aj našim hosťom.

Aký vzťah majú vaši zákazníci ku káve?

Ľudia majú chuť viac káve rozumieť. Odkiaľ káva, ktorú práve pijú, pochádza, kto ju pražil a ako. Skúšať a objavovať nové alternatívne metódy prípravy kávy je v dnešnej dobe populárne.

Prečo by mali ľudia navštíviť festival kávy Coffeeslava

Sme festival, kde sa nemusíš báť spýtať svojho baristu na kávu, rozprávať sa, diviť sa, zaujímať sa, chcieť si skúsiť, ovoňať, ochutnať. Sme festival, ktorý ukazuje, že prevádzky sa majú odporúčať a kamošiť a nie sa urážať a súperiť medzi sebou.

Je náročné pripraviť dobrú kávu?

Na prípravu kávy sú kladené čoraz väčšie nároky. O tom, ako na to, sa môžete počas piatkového programu popýtať v niektorej z desiatich zúčastnených prevádzok svojho baristu, ktorý vám rád pomôže a vysvetlí, ako na to. V sobotu budú zástupcovia prevádzok spolu so zaujímavými hosťami diskutovať na rôzne témy z kávového sveta v priestoroch HubHub. Pozývame každého. Od milovníka kávy, experta, kávového nadšenca alebo „len obyčajnýého" konzumenta. Podrobný program a všetko okolo festivalu je v mobilnej aplikácií coffeeslava, ktorá je novinkou tohto ročníka.

(lb)

Páčil sa vám článok?