VIDEO: Na „Mlyny“ sa v piatok chystajú zabávať tisícky mladých ľudí – miestni obyvatelia sa už teraz desia hluku!

24.5.2018

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Mamutie podujatie s 25-ročnou tradíciou, ktoré azda celé Slovensko pozná pod názvom Bažant na Mlynoch, vyvrcholí zajtra večer koncertmi vo vonkajších priestoroch internátov v Mlynskej doline. Reálne však hrozí, že akciu bude musieť prísť predčasne ukončiť polícia, ak zaznamená sťažnosti obyvateľov blízkych Starých gruntov pre nadmerný hluk či rušenie nočného pokoja...

V piatok 25.mája 2018 vo večerných hodinách bude podujatie už pod novým názvom Život je skvelý kulminovať. Na parkovisku pri internátoch v Mlynskej doline bude stáť veľké pódium, na ktorom by sa mali postupne vystriedať kapely Zoči voči, Hoten toten, Ine kafe, spevák Tomáš Klus a o polnoci by mala zahrať česká rocková legenda – skupina Citron. Otázne je či sa celý plánovaný program podarí naplniť, lebo už počas uplynulých ročníkov tohto podujatia, ktoré sa kedysi volalo Bažant na mlynoch boli jeho organizátori niekoľkokrát upozornení na rušenie nočného pokoja a svoje výhrady s nadmernou hlučnosťou písomne vyjadrila aj starostka Karlovej Vsi – Dana Čahojová. Na miestnom úrade v Karlovke sa sťažovali najmä obyvatelia časti Staré grunty, ku ktorým nadmerný hluk z objektu vysokoškolských internátov v Mlynskej doline dolieha pomerne často, ale najintenzívnejšie ho pociťujú práve počas koncertov vonku uskutočňovaných už tradične práve ku koncu semestra.

Takto to tam vyzeralo v minulosti počas akcie Bažant na mlynoch:

Pravidelne sa ich zúčastňuje 15 až 20-tisíc prevažne mladých ľudí, ktorí popri koncertoch radi popíjajú pivo a iné alkoholické nápoje.  „V minulosti sa na Starých Gruntoch každoročne organizovalo niekoľko hudobných open-air akcií, ktoré zasahovali do nočných hodín (Trafotéka v apríli, Back2school v októbri, prípadne páROCK vlani). Z týchto všetkých zostala len naša akcia, tento rok pod názvom Život je skvelý. Uvedomujeme si, že hudobný festival je hlučný, a mrzí nás, že obyvateľom spôsobujeme diskomfort. Zároveň ich prosíme o toleranciu, ide o jedinú akciu v roku tohto rozsahu, a tri hodiny, ktorými zasahujeme do nočného kľudu. Pritom je to jedno z najväčších a najstarších podujatí na území hlavného mesta. Výhrady zo strany pani starostky berieme veľmi vážne. Aj z toho dôvodu sme minuloročnú dvojdňovú akciu zredukovali na jeden deň, a zároveň sme vymenili dodávateľa zvukovej techniky, aby sme aspoň čiastočne zredukovali hlučnosť,“ povedal organizátor podujatia Andrej Pagáč.

Organizátorovi verejného kultúrneho podujatia vyplýva zo zákona len oznamovacia povinnosť. Obec môže zakázať podujatie len na mieste, kde by jeho účastníkom hrozilo závažné nebezpečenstvo pre ich zdravie, alebo kde by konanie podujatia obmedzovalo verejnú dopravu alebo zásobovanie obyvateľstva. V prípade podozrenia na porušenia zákona, napríklad pri nadmernom hluku, sa občania môžu obrátiť na štátnu políciu (158) alebo mestskú políciu (159).

Už na dnes večer je v klube Unique naplánovaný koncert skupiny Komajota, ale dá sa predpokladať, že najmä zajtra od 21 hod večer až do 1 hodiny v noci to bude v Mlynskej doline poriadna „zverina“.  Na podujatie sa predávali vstupenky v hodnote od 9,99 € v predpredaji a v piatok budú stáť 11,99 eura priamo na mieste.

(ars, video a foto: Facebook)

Páčil sa vám článok?