V sobotu sa uskutoční bratislavské futbalové derby – odohrajú ho ženy NŠK a Slovana!

18.5.2018

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

V I. futbalovej lige žien bude súboj o majstra napínavý do posledného kola. O tom, či si hráčky ŠK Slovan zachovajú nádej na zisk titulu, sa rozhodne aj v bratislavskom derby, ktoré je na programe už túto sobotu 19. mája o 13. hodine na ihrisku NŠK 1922. Ligový nováčik figurujúci na krásnom 5. mieste tabuľky privíta čerstvého víťaza Slovenského pohára - zatiaľ druhé belasé futbalistky.

Ak si chcú belasé zdvihnúť nad hlavy po Slovenskom pohári aj tú najcennejšiu trofej, tak musia zvíťaziť v derby už zajtra, teda v sobotu a presne o týždeň neskôr poraziť doma aj zatiaľ prvý Partizán Bardejov. Tento víkend sa stretnú vo vzájomnom zápase dvaja veľkí bratislavskí prvoligoví rivali – družstvá Novomestského športového klubu a ŠK Slovan Bratislava.

Mala by to byť oslava súčasného ženského futbalu. Belasé získali 1. mája po víťazstve 2:0 nad Partizánom Bardejov Slovenský pohár a ak by takýto výsledok zopakovali aj v poslednom kole I. futbalovej ligy, tak by sa po dvoch rokoch opäť mohli doma tešiť zo zisku majstrovského titulu.

Zdroj: Facebook

​Ešte predtým ich však v  17. kole, čaká derby na pôde nováčika z NŠK, ktorý má svoje domáce ihrisko takisto pri Kuchajde. Očakáva sa kvalitný zápas a z oboch strán nekompromisný futbal, keďže futbalistky Slovana nesmú stratiť v lige už ani jeden bod, aby mali šancu dosiahnuť v tejto sezóne tzv. double, teda stať sa nielen víťazkami pohára, ale aj majsterkami.

Zdroj: NMŠK

​Oslovili sme pred bratislavským derby oboch trénerov – Romana Jasovského z NŠK, ktorý dlhé roky trénoval v Slovane žiačky, takže pozná viaceré súčasné ženy aj juniorky Slovana a trénera belasých dievčat Martina Masaryka, ale aj niekoľko hráčok oboch tímov a opýtali sme sa ich, s akými ambíciami a očakávaniami idú do zápasu.

Na bratislavské derby sa pripravujete bežne alebo inak ako na iných súperov z ligy?

Roman: Pripravujeme sa rovnako ako na iných ťažkých a kvalitných súperov, ktorých máme v tabuľke pred nami, no nemáme zaradené nič špeciálne v tréningovom procese, čo by sa týkalo Slovana. Slovan je známy svojou kvalitnou kombinačnou a rýchlou hrou s tým, že je určite aj kondične nadupaný a toto všetko musíme očakávať a pripraviť sa na to.

Martin: Náš tréningový proces nemeníme. Stále sa držíme nastavenej filozofie a vecí, ktoré sme si nastavili na začiatku sezóny a je jedno, či to bolo pred finále Slovenského pohára alebo je to pred daným zápasom s NMŠK.

Je cítiť tento týždeň na tréningoch, že budete hrať s mestským rivalom?

Roman: Tak ako som odpovedal v predchádzajúcej otázke, nepripravujeme sa nijako špeciálne, aj keď samozrejme, že sa všetci tešíme proti hráčkam a trénerom, ktorých väčšina z nás zo spoločného pôsobenia pozná. Nemáme strach, možno trocha rešpekt, nemáme čo stratiť a v tomto stretnutí môžeme len získať. Občas na tréningu padne nejaký ten „heft“ v súvislosti so Slovanom, ale to je asi všetko.

Martin: Vôbec to tak nepociťujeme na tréningoch. Zodpovedne sa pripravujeme ako na každého iného súpera. Tešíme sa na každý jeden zápas a na tento tiež.

Máte pripravenú inú taktiku ako na iných súperov z ligy?

Roman: Taktika je rovnaká ako na silných súperov, to znamená, nebudeme sa príliš tlačiť dopredu a otvárať zadné vrátka a budeme sa spoliehať na rýchle protiútoky a eliminovať silné stránky belasých.

Martin: Taktiku máme stále takú istú. Chceme vyhrať s každým súperom z našej ligovej tabuľky.

Aká je vo vašom družstve situácia po zdravotnej stránke - budú vám chýbať hráčky na nejakých postoch?

Roman: Prakticky celú sezónu hráme bez kvalitnej útočníčky Slávky Sečkovej, ktorá by mohla byť brejkovou hrozbou pre Slovan, ale žiaľ Slávka prechádza veľmi nešťastným obdobím, keď ide od zranenia k zraneniu.  Rovnako tak sa od tretieho jarného kola potýkame s absenciou kapitánky Majky Horňákovej, ktorá odišla na rok do Austrálie a v zápasoch nám jej bojovnosť veľmi chýba, ale musíme sa s tým vysporiadať. Ostatné hráčky majú bežné pozápasové boliestky, s ktorými sa dá hrať.

Martin: Situácia v družstve je vynikajúca, k dispozícii by malo byť všetkých 22 hráčok, uvidíme, ako sa do konca týždňa vyvinie nominácia na zápas.

Prvý vzájomný duel ste odohrali na jeseň a diváci mohli mať pocit, že hráčky každý jeden gól prežívali oveľa viac ako tréneri. Dá sa povedať, že je väčšia rivalita medzi hráčkami, ktoré sa dobre poznajú, keďže kedysi hrali spolu?

Roman: Sám sa čudujem, že niektoré hráčky po odchode zo Slovana akoby naň zanevreli. Nemyslím si, že by to ale pre tento dôvod malo v zápase iskriť. Skôr to prežívajú s tým, že spolu naše dievčatá s väčšinou družstva Slovana hrávali a budú sa chcieť ukázať, čo je v derby zápasoch úplne bežné a normálne ... Tak to bude určite aj na strane hráčok Slovana.

Martin: Hráčky oslavujú góly tak, ako to daný okamih cítia. Daný zápas to asi tak cítili, a preto to tak prežívali. Rivalita je vždy, proti každému súperovi. Absolútne si ale nemyslím, že nejaká prehnane veľká rivalita je medzi mojimi hráčkami a hráčkami z NMŠK.

Zdroj: lb

Pán Jasovský, boli ste dlhé roky v Slovane a máte ho stále v srdci, hoci trénujete NŠK. Nemrzelo by vás, keby práve s vami Slovan stratil body aj šancu získať titul?

Roman: Áno, vyše 20 rokov som pôsobil v Slovane ako tréner mládežníckych kategórií a veľa hráčok z kádra žien, alebo junioriek Slovana som trénoval, čiže ich poznám, no momentálne pôsobím ako tréner NŠK, kde sa ku mne a k našim futbalistkám vedenie klubu, funkcionári a tréneri ostatných kategórií správajú viac ako korektne. V rámci možností nám vytvárajú veľmi dobré podmienky na činnosť, a tak do zápasu pôjdem ako súper Slovana. To znamená spolu s dievčatami pôjdem ukázať všetko to, čo vieme, aby sme boli čo najlepším súperom belasých. Titul určite želám viac Slovanu ako Bardejovu, ale to neznamená, že ideme Slovanu darovať body. Na ihrisku sme predsa súperi a podáme výkon maximálne kvalitný, aký vieme. Mojím predsezónnym cieľom bolo umiestniť sa do piateho miesta v tabuľke, čo mnohí považujú za úspech a toho sa budem držať, preto chceme aj v stretnutí so Slovanom bodovať.

Pán Masaryk, hnevali by ste sa resp. boli by ste sklamaný, keby ste s NŠK remizovali, prípadne prehrali a tak stratili šancu na titul?

Martin: Myslím si, že smútok a sklamanie v nás by bolo pochopiteľné, keby družstvo v predposlednom kole po zaváhaní stratilo šancu na majstrovský titul. My ale musíme urobiť všetko pre to, aby sme našu šancu na titul mali ešte aj v poslednom domácom stretnutí.

Ako sa tešia na bratislavské derby hráčky oboch družstiev?

Zdroj: Koláž abn

Viktória Sopóciová (kapitánka NŠK): Od bratislavského derby očakávam, že sa zápas bude niesť v priateľskom duchu. Slovanistky hrajú výborne. V prvej časti sezóny sme Slovan pekne potrápili, keď zápas skončil len 2:1 pre Slovan. A dúfam, že vyrovnané to bude aj túto sobotu. Slovan musí vyhrať. My sa futbalom predovšetkým bavíme. To však neznamená, že by sme rady nebodovali... Preto urobíme maximum pre dobrý výsledok, nech ukážeme, že patríme do 1.ligy a že vieme hrať kvalitný futbal.

Zdroj: Koláž abn

Alexandra Hollá (kapitánka Slovana): Z družstva NŠK poznám viacero hráčok. Naposledy doň prestúpili moje bývalé spoluhráčky Orsi Rubliková, Dada Jendrušová či Andy Pátková. Neviem povedať, ktoré dievčatá budú mať špeciálnu motiváciu, no dúfam, že my aj ony to zvládneme v hlavách a budeme sa sústrediť hlavne na futbal. Každý zápas sa snažíme rozhodnúť čo najskôr, ale na jeseň nám práve vstup do zápasu z NMŠK nevyšiel podľa našich predstáv. Verím, že tentokrát sa nám to podarí. Nemyslím si, že budeme pod väčším tlakom ako pri iných súbojoch. V našej lige je to tak, že ak chceme myslieť na titul, musíme naplno bodovať v každom zápase. Takže do každého jedného vstupujeme s tým, že ak prídeme o body, môže nás to stáť titul. Ja ale verím, že v sobotu uspeje mé, ak budeme pokračovať v našich vyrovnaných a oddaných výkonoch z jarnej časti.

Zdroj: Koláž abn

Daniela Jendrušová (ľavá záložníčka NŠK): Od derby určite očakávam súboj, no nie napätú atmosféru. Všetky hráčky Slovana dobre poznám, keďže som hrávala za tento klub. Na ihrisku budeme súperky, ale po zápase si určite podáme ruky a pokecáme s niektorými babami. Sme si vedomé, že Slovan je silný súper, ale určite sa nevzdáme a ideme v sobotu bojovať. Verím, že to bude pekný futbal a bude sa niesť v duchu fair play.

Zdroj: Koláž abn

Linda Lacková (útočníčka Slovana) – Keďže patrím do tej staršej generácie u nás v Slovane, tak si pamätám viacero hráčok, s ktorými som hrávala ešte za žiačky a teraz pôsobia v NMŠK. Sú to napríklad Tomašovičová alebo Krasňanská, prípadne aj tie, ktoré hrávali ako ženy za Dúbravku – sestry Horňákové alebo Hana Hozzánková a jasné, že dobre poznám aj tie, ktoré ešte donedávna obliekali belasé dresy – Jendrušovú či Rublikovú. Čiže skoro polovica ich tímu kedysi hrávala v Slovane, takže ich motivácia sa ukázať bude o to väčšia. Pri jesennom derby zápase som nebola prítomná, ale každopádne odvetu sa budeme snažiť rozhodnúť čo najskôr v náš prospech. My sa snažíme vyhrať každý zápas bez ohľadu na súpera. Dôležité bude, aby sme od začiatku hrali svoju hru, akou sa prezentujeme a vieme presadiť v jarnej časti ligy.

Zdroj: Koláž abn

Veronika Frantová (útočníčka NŠK) - Očakávam zápas, ktorý bude prebiehať v priateľskej atmosfére. V našom prípade nejde o súboj o čelo tabuľky. Takže nepredpokladám, že by sa mal zápas nejako "hrotiť". Nakoľko som odchovankyňa Slovana, tak mám pre tento klub určitú slabosť. Síce som pred rokmi odišla na hosťovanie do iného družstva, no s mnohými hráčkami sme naďalej kamarátky. Ja osobne som názoru, že počas zápasu sme súperky, no po ňom opäť kamošky.

Zdroj: koláž abn

Sandra Pribilová (obrankyňa Slovana) - V tíme NMŠK poznám samozrejme viacero hráčok, s ktorými som hrávala v žiačkach Slovana pod taktovkou super trénera Romana Jasovského. Spomedzi hráčok poznám Momo, Dadu, Frantu, Dominiku Krasňanskú, Špeny, Beu Buranovú, Urši, sestry Horňakové ako aj mnohé ďalšie... Veľmi sa na tento zápas teším, bude mať špeciálny náboj, keďže si vlastne zahráme proti našim bývalým spoluhráčkam... A motivácia? Samozrejme dievčatá budú mať túžbu ukázať, čo sa v nich skrýva a ,,zažiariť”. Uvidíme, čo nám zápas prinesie, ale samozrejme budeme chcieť uspieť a čím skôr ho nakloniť na našu stranu. To, že by sme neuspeli, si ani v myšlienkach nepripúšťame. Do každého zápasu ideme naplno, s túžbou plne zabodovať a odohrať ho na maximum, aby sme boli s naším výkonom spokojné. Nazdávam sa, že to pre nás bude zápas ako každý iný, nijaké špeciálne príchute mať nebude.

(lb, ars, foto: lb, archív hráčok)

Páčil sa vám článok?