Poliklinika na Tehelnej sa má zachovať

17.11.2006
Páčil sa vám článok?

Napriek personálnym zmenám vo vedení Fond národného majetku (FNM) zastáva názor, že v Poliklinike na Tehelnej ulici by sa mali udržať zdravotnícke služby.

Zdravotníkov i ich pacientov azda poteší prísľub viceprezidenta FNM Vladimíra Kocoureka, že kauza pPolikliniky Tehelná by sa mala vyriešiť už v krátkom čase. Kedy presne však určiť nemôže, pretože stále platí uznesenie o zastavení všetkých privatizačných procesov, ktoré prijala ešte Dzurindova vláda. „Predovšetkým tu chceme zachovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti, a preto tento prípad považujeme za jeden z najnaliehavejších,“ uviedol V. Kocourek.

Podľa neho má FNM tri varianty, ako pokračovať. O jednom z nich môže napovedať to, že fond zaregistroval záujem Bratislavského kraja. FNM tiež ťaží dvadsaťmiliónový dlh, ktorý má poliklinika z dávnejšieho obdobia, podľa viceprezidenta sa však hľadá riešenie, ktoré by bolo pre všetkých zúčastnených optimálne.

Po neúspešnej privatizácii neznámym oravským lekárom Mikulášom Čurikom sa uvažovalo, že by Tehelnú prevzala skupina, ktorá sa v súťaži umiestnila na druhom mieste. Ide o HMO Slovakia, dcérsku spoločnosť Penty, ktorá nás však informovala, že o polikliniku Tehelná po zmene podmienok prevodu už nemá záujem. FNM totiž podmienky sprísnil, okrem zachovania účelu zariadenia trval aj na predkupnom práve na akcie a na tom, aby nový majiteľ splatil dlhy polikliniky do 90 dní.

„Ponúkli sme fondu taktiež možnosť poskytnúť úver na preklenutie dlhov polikliniky, avšak FNM nereagoval na naše návrhy podmienok a nepokračoval ďalej v rokovaniach,“ píše sa v stanovisku HMO. Skupina požiadala FNM o vrátenie vinkulovanej sumy vo výške 65 miliónov. Poliklinike sa v ťažkej situácii, ako tvrdí jej riaditeľ Peter Rea, darí nezvyšovať zadĺženie a vodárne aj plynárne zatiaľ tolerujú staré dlhý, lebo všetky bežné účty poliklinika teraz platí.

Páčil sa vám článok?