Náš test: Vyskúšali sme zmrzlinárne mimo centra mesta

3.5.2018
0
Zmrzlináreň Elezi vo Vajnoroch

Zdroj: NC

Páčil sa vám článok?

Okrem burgrov, výberovej hipsterskej kávy či smoothies je u nás jednou z najobľúbenejších gastronomických záležitostí dnešnej doby nepochybne aj zmrzlina. My sa sa rozhodli testovať zmrzlinárne a ich ponuku, ktoré sa nachádzajú mimo úplného bratislavského centra.

Zmrzlina chutí snáď každému, v horúcom počasí dokáže nádherne spríjemniť deň a aj bez toho, aby pre nás bolo podstatné jej osvieženie, radi sa oddávame smotanovým či ovocným chutiam. Dlhé roky bola viac-menej všade rovnaká. Teda z rovnakého prášku, ktorý sa miešal s mliekom, cukrom a príchuťami. Dnes už zmrzlinárne ponúkajú naozaj všeličo a dnešná zmrzlina vie byť kreatívna nielen po chuťovej, ale aj vizuálnej stránke. 

Naša prvá ochutnávka smerovala do zmrzlinárne U Tulipa. Táto prevádzka sa nachádza na Kulíškovej v Starom Ružinove a v čase našej návštevy mali plnú terasu. Na výber mali veľa druhov zmrzlín a tiež sorbety. Niektoré ponúkajú úplne vegánske a bez lepku. Nás zaujal sorbet s príchuťou horká čokoláda s kokosom, ktorý bol na pohľad úplne čiernej farby. V kombinácii s malinovým sorbetom chutil naozaj fantasticky. Pre nás jedna z mála zmrzlín z tohto testu, ku ktorej sa určite v budúcnosti vrátime. Majiteľka nám prezradila, že u detí sú najobľúbenejšie sladšie zmrzliny a sorbety, na prvom mieste vedie jednoznačne príchuť cookies. Čo sa týka cien, najdrahšie sú sorbety, zaplatíte jedno euro za kopček, ostatná zmrzlina stojí 0,70 eur. Ak vás zaujmú iné ako klasické kornútky, zaplatíte za ne 0,30 eur. V tejto zmrzlinárni nájdete naozaj nápadité kúsky kornútkov. Otvorené majú od 9:00 hodiny 21:30 večer, podľa záujmu mávajú otvorené aj dlhšie.

Cena za porciu: 0,70 – 1,00 eur

Otváracie hodiny: 9:00 - 21:30

Adresa: Kulíškova 7, Ružinov

Zdroj: NC

Zdroj: NC

Zdroj: NC

​V širšej časti Ružinova, hneď za obchodným domom Kocka sa nachádza zmrzlináreň Le Coco. V ponuke mali rôzne príchute - skôr tie klasické, my sme vyskúšali ľevanduľovú a nezvyčajnú príchuť energy drinku Redbull. Levanduľová nám chutila, bola taka sladkasko-kvetinová, avšak Redbull veľmi nie. Príchuť energy drinku sa nám veľmi nehodil ako príchuť, ale koľko ľudí-toľko chutí. Podľa slov majiteľa sa snažia ponúkať klientom stále niečo nové, a tak sa snažia príchute obmieňať často. Vonku majú inštalovanú terasu, takže si tam môžete pomaškrtiť na zmrzline. Ak si chcete zobrať zmrzlinu domov, ponúkajú aj výhodný zmrzlinový nákup, 12 kopčekov za 5 eur.

Cena za porciu: 0,50 eur

Otváracie hodiny: 9:00 - 21:30

Adresa: Seberíniho 14, Ružinov

Zdroj: NC

Zdroj: NC

​V testovaní sme pokračovali a naše kroky smerovali do Petržalky do zmrzlinového stánku LuMi. Fungujú už ôsmy rok a v ponuke majú každý deň 21 druhov, ktoré pripravujú tradičným talianskym spôsobom. Je to zmrzlina vyrobená z talianskych pást, z rakúskych surovín a slovenského domáceho ovocia. Ochutnali sme jahodový sorbet, keďže je to v každej zmrzlinárni náš favorit. Bol naozaj osviežujúci a chutil ako skutočné zamrazené jahody. Pravdepodobne išlo o skutočnú domácu výrobu, v sorbete boli kúsky jahôd, mal plnú chuť a bol poriadne zmrazený. Majiteľka nám prezradila, že v 3,5 kg zmrzlinovej vaničke sa nachádza až 3 kg čerstvých jahôd! Zaujímavé boli príchute dračie ovocie, limetka či červený pomaranč pre tých, ktorí obľubujú skôr osviežujúce, nie príliš sladké zmrzliny. Výborný bol tiež slaný karamel. V ponuke majú zmrzliny vegánske, bezlepkové a s označením DIA, ktoré sú sladené stéviou. Majiteľka nás informovala, že mávajú v ponuke aj ALKO zmrzliny, napríklad pivo alebo likér, avšak v čase našej návštevy také v ponuke nemali. Vyrábajú sa zo skutočných alkoholov, preto nie sú vhodné pre mladších ako 18 rokov.

Cena za porciu: 0,90 eur

Otváracie hodiny: 13:00 - 19:00

Adresa: Ovsištské nám. 1 – Petržalka

Zdroj: NC

Zdroj: NC

​Ak sa budete nachádzať vo Vajnoroch a budete mať práve chuť na zmrzlinu, zastavte sa v zmrzlinárni Elezi. Nachádza sa v centre Vajnôr, popri hlavnej Roľníckej ulici. U Eleziho sľubujú domácu zmrzlinu bez chemických konzervantov a farbív a vyrábajú ju z ingrediencií ako belgická čokoláda, domáci karamel, pražené lieskové oriešky, čerstvé ovocie, tvaroh či pistácie. Novinkou tejto sezóny je hrušková či raffaelo zmrzlina, ktorú obľubujú hlavne deti. My sme ochutnali pravú čokoládovú a obsahovala kúsky čokolády, bola naozaj poctivá. V ponuke majú aj iné ako klasické kornútky, napríklad, ak ste celiatik, zmrzlinu si môžete dať z bezlepkového kornútku za ktorý si priplatíte navyše 0,30 eur. Zmrzlinu si môžete vychutnať na otvorenej letnej terase.

Cena za porciu: 1,20 eur

Otváracie hodiny: 10:00 – 20:00

Adresa: Roľnícka 51, Vajnory

Zdroj: NC

Zdroj: NC

​V mestskej časti Rusovce nás zaujal zmrzlinový stánok Cafe-Bar, tak sme sa rozhodli otestovať ich zmrzlinovú výrobu. Čašník nám odporučil makovú a bola príjemne osviežujúca, nebola prehnane sladká. Výber dobrý. Vyskúšali sme aj mango sorbet, ktorý takisto nesklamal. V ponuke ďalej majú ovocné druhy a klasické sladšie detské typy zmrzlín, ako je šmolková či príchuť kinder. Šmolková chutila jemne práškovo, nadšenie sa u mňa teda nekonalo. Snáď deti ju ocenia viac.

Cena za porciu: 0,70 eur

Otváracie hodiny: 09:00 – 22:00 (PO-PIA), 11:00-23:00 (SOB), 11:00-22:00 (NED)

Adresa: Balkánska 118, Rusovce

Zdroj: KH

Zdroj: KH

Zdroj: KH

​Aký je teda záver nášho testu?  Až na zopár drobných výnimiek si určite vo všetkých testovaných zmrzlinárňach pochutíte – niekde viac, niekde menej. V každom z nich ale bolo vidno, že snaha prilákať zákazníka je vysoká a "zmrzlinárčina" dnes nie je už len o mraziacom boxe, kornútku a okienku do ulice, ale aj o netradičných príchutiach, rôznych kornútkoch, príťažlivých vizuáloch či komunikácii na sociálnych sieťach.

(ncuki)

Páčil sa vám článok?