Bratislava sa môže pochváliť: Je tretím najzelenším mestom sveta

26.4.2018
0
Medická záhrada

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Mnohokrát si sťažujeme, ako sme na tom v hlavnom meste Slovenska mizerne so zeleňou. Najnovší pohľad na Bratislavu zo zahraničia vás však môže presvedčiť, že je to inak.

Holandská cestovná kancelária TravelBird totiž skúmala 50 miest z celého sveta a zostavila rebríček najzelenších miest, ktorý je určený turistom. Metropola Slovenska pritom obsadila úžasné tretie miesto. Na prvom mieste skončil islandský Reykjavík, strieborná priečka sa ušla novozélandskému Aucklandu. Štvrtý skončil švédsky Göteborg, piate austrálske Sydney.

Rebríček vybraných miest sa zostavoval podľa toho, koľko zelenej plochy pripadá na obyvateľa. Medzi zelené plochy sa rátali lesy, verejné záhrady, trávniky, parky, sady, golfové ihriská či vinice. Plochu merali cez OpenStreetMap.

No aká je Bratislava v porovnaní s ostatnými mestami naozaj? Lebo je zrejmé, že uvedený rebríček zohľadňuje iba veľkosť zelenej plochy. „Na objem zelených plôch je Bratislava jedným z tých miest, ktoré sú na tom lepšie. Keď si ju porovnáme s mnohými inými metropolami, zelene je viac. Čo však veľmi často chýba aj v centre mesta, je udržiavaná kvetinová výsadba a mohlo by byť viac aj upravených parkových priestorov. Teda aby to nebola iba rozhádzaná sídlisková zeleň, ale aj väčší ucelený park, ako je napríklad vo Viedni. V podstate taký väčší je u nás len Sad Jank Kráľa, už Medická či Grassalkovičova záhrada sú malinké,“ zhodnotila bratislavské zelené plochy Soňa Svoreňová, ktorá sa roky venuje cestovnému ruchu a je zároveň predsedníčkou mestskej rady pre cestovný ruch a medzinárodnú spoluprácu i mestskou poslankyňou. Ako však dodáva, turisti, pokiaľ ide o prírodu, nebudú sklamaní. „Bratislava je unikátna tým, že má okolo seba zeleň. Vyjdete na hrad a vidíte okolo zelené kopce. V blízkej dostupnosti od centra mesta sú prístupné úžasné rekreačné možnosti v prírode, či už je to Koliba, Železná studnička alebo lužné lesy pri Dunaji,“ dodáva Svoreňová.

Rebríček zelených miest podľa TravelBird:

1. Reykjavík (Island)

2. Auckland (Nový Zéland)

3. Bratislava (Slovensko)

4. Göteborg (Švédsko)

5. Sydney (Austrália)

6. Praha (Česko)

7. Rím (Taliansko)

8. Bern (Švajčiarsko)

9. Hamburg (Nemecko) 

10. Riga (Lotyšsko)

11. Marseille (Francúzsko)

12. Varšava (Poľsko)

13 Helsinki (Fínsko)

14. Edinburgh (VB - Škótsko)

15. Talin (Estónsko)

16. Tel Aviv (Izrael)

17. Viedeň (Rakúsko)

18. Berlín (Nemecko)

19. Rotterdam (Holansko)

20. Budapešť (Maďarsko)

Celý rebríček nájdete TU.

(ms)

Páčil sa vám článok?