V Bratislave dnes odštartoval týždňový Fashion Revolution, verejnosť aj známe tváre bojujú proti módnemu priemyslu

23.4.2018
Barbara Jagušák a Michal Sabo na Fashion Revolution 2018

Zdroj: FB Barbara Jagušák

Páčil sa vám článok?

Fashion Revolution je medzinárodné hnutie, ktoré vzniklo ako reakcia na pád bangladéšskej odevnej továrne. Cieľom je zvýšiť povedomie o najzávažnejších problémoch v módnom priemysle a podporovať snahu o pozitívnu zmenu. Táto módna iniciatíva známa po celom svete sa koná už po piaty raz.

Oblečenie je v dnešnej dobe rýchloobrátkový tovar vyrábaný v nehumánnych podmienkach a znečisťujúci životné prostredie. Módny priemysel súčasnosti je tak druhým najšpinavším na svete.

V apríli v roku 2013 sa zrútila budova Rhana Plaza v Bangladéši, v dôsledku čoho zahynulo viac ako 1100 ľudí. Továreň na oblečenie s dvomi nelegálnymi poschodiami deň predtým evakuovali z dôvodu narušenia statiky. Ale v deň tragédie boli robotníci pod hrozbou straty mesačnej výplaty nútení vrátiť sa do práce. Tento deň je považovaný za jeden z najtragickejších dní v dejinách módneho priemyslu.

Hnutie Fashion Revolution chce hľadať riešenie problémov prostredníctvom dialógu medzi výrobcami, farmármi, odevnými továrňami a spotrebiteľmi. Hlavným posolstvom iniciatívy je systematicky zmeniť spôsob, ako sa móda vyrába a zaoberá sa nielen transparentnosťou a etickosťou, ale aj udržateľnosťou.

Celý Fashion Revolution Week bude v Bratislave sprevádzať zaujímavý program plný diskusií, prednášok, workshopov, premietaní filmov, prezentácií značiek a ďalších sprievodných podujatí. Návštevníci sa dozvedia viac napríklad o konceptoch pomalej módy, bezodpadových metód, recyklácie, upcyklácie a ďalších.

Podujatie dnes odštartovalo panelovou diskusiou v Satori Stage. V panelovej diskusii debatovali Barbara Jagušák spolu s Michalom Sabom, dizajnérkou Alou Krivou zo slow fashion značky Cila, zakladateľom značky MERCHYOU Drahošom Šišovič a Miroslavom Futrikaničom z firmy SK-Tex.

Najvýznamnejší deň Fashion Revolution Weeku bude zajtra (24.4.) a prinesie Bratislavčanom pohľad na šokujúcu inštaláciu na námestí SNP. V stredu 25. apríla o 18:00 prebehne v Kabinete Pomalosti v Novej Cvernovke diskusia, ktorú bude viesť koordinátorka celého Fashion Revolution Weeku, dizajnérka Martina Mareková Kuipers. S hosťami sa porozpráva na tému Etickosť v módnom priemysle, inovácie v dizajne, kolektívne dedičstvo, edukácia zákazníka o produkte a copyright.

Vo štvrtok večer dostanú v Galérii DOT priestor mladé tvorkyne značiek RIVICA, Severanka a Vivien Mihalish, ktoré objasnia pojmy slow fashion, zero waste, recyklácia, upcyklácia, greenwash a iné.

Dnes sa Týždeň módnej revolúcie začína vo vyše stovke krajín. Slovensko bude jeho súčasťou už po štvrtý raz.

(ncuki, FR)






Páčil sa vám článok?