FOTO: Bratislavskí gurmáni majú nový hit inšpirovaný históriou - Mliečak
Zdroj: Facebook
Už niekoľko dní je otvorená na Poštovej ulici nová prevádzka s občerstvením, ktorá vás svojím sortimentom zavedie do dávnej minulosti. Teda presnejšie k obdobiu pred rokom 1989, kedy boli aj v našom hlavnom meste veľmi populárne mliečne bufety a bary.
Mnohí Bratislavčania si určite spomenú aj na Mliečny bar, ktorý sa nachádzal ešte pred výstavbou hotela Forum na Suchom mýte, teda doslova za rohom a starým Prešporákom sa asi vybaví Mliečny bufet na Hviezdoslavovom námestí. „Ako bývalá novinárka som sa vždy zaujímala aj o Bratislavu a jej históriu. Taktiež som veľa počúvala o Mliečaku od rodiny a známych,“ púšťa sa do rozprávania Mia Kurucová - jedna z majiteliek nového Mliečaku na Poštovej ulici. Spolu s kolegyňou Alis si prenajali priestory bývalej kaviarne Ashoka, ktorej interiér prerobili do podoby evokujúcej staré zlaté časy spomínaných mliečnych bufetov. Nechýba v ňom presklený pult s ponukou studenej kuchyne, ale aj okienko do kuchyne, v ktorej kuchárka pripravuje teplé jedlá. Čo všetko pod zub momentálne v ponuke novej prevádzky na Poštovej ulici nájdete? „Okrem niekoľkých druhov mlieka sú to aj rôzne koktejly, kakao, ruské vajcia, bryndzové halušky či palacinky, ale pridali sme k nim aj široký výber pomazánok ako aj nové dezerty. Taktiež je k dispozícii okrem klasického pečiva aj bezlepkové či pohánkové. Na raňajky si môžete objednať napríklad omeletu, párky či praženičku,“ hovorí Mia, ktorá je spokojná aj s polohou, kde sa nový Mliečak nachádza. Je to len kúsok od vchodu do pochodu na Hodžovom námestí a stretáva sa tu hneď niekoľko uličiek a okolo chodí každý deň dosť veľa ľudí. „Rozbehlo sa to možno aj viac než sme čakali. Dokonca niekedy máme naozaj problém sa dostatočne zásobiť, čo nám trochu pripomína dobu legendárnych mliečnych barov, kedy sa na tovar čakalo v dlhých radoch. Sama som bola prekvapená, keď som zistila, že denne urobíme okolo 40 jahodových koktejlov.“
Na slávny Mliečny bufet na Hviezdoslavovom námestí si v jednom z rozhovorov zaspomínal aj spevák Pavol Hammel: „Čo tam je teraz? McDonald´s? Veď to bolo niečo podobné, len to bolo predtým podstatne lepšie. Ruské vajíčko stálo tri koruny a henry vajce tri päťdesiat. Predávali sa tam mliečne kokteily. Keď sme mali šťastie, dali nám ich aj s rumom, ale inak boli iba také jahodové.“ Rád si na tú dobu spomína aj jeho kolega Peter Lipa: „Chodieval som buď do Ryby na tresku a feferónkový šalát, ale aj na henry vajce do Mliečneho baru na Suchom mýte. Henry bolo lepšie ako ruské vajce, lebo bolo so šunkou, kým ruské len so salámou. Počas vojenčiny som sa stravoval v Luxorke, kde bol mojou stravou veľký bosniak s maslom a nivou.“
Nový Mliečak za prvých pár dní jeho existencie navštívilo a pomerne rýchlo si aj obľúbilo množstvo známych Bratislavčanov. Viacerí chvália napríklad domáci parížsky šalát, oškvarkovú pomazánku, obložené chlebíčky, jahodový koktejl či kapustové strapačky. „Moja mladosť sa presťahovala na novú adresu,“ napísal na stránku nového Mliečaku kameraman a hudobník Marek Kochanský.
(ars, foto: Facebook)