FOTO Bezák na Koncerte pre Jána a Martinu: „Hľadať, písať a hovoriť pravdu je nevďačná služba“

21.3.2018
0
Hudobník Jozef Lupták a emeritný arcibiskup Róbert Bezák

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Slovensko nezabúda. V kostole Cirkvi bratskej na Cukrovej sa včera v rámci podujatí na uctenie pamiatky zavraždeného novinára a jeho priateľky konal Koncert pre Jána a Martinu.

„Je tragické, keď sa žurnalistom dostane ocenenia až vtedy alebo len vtedy, keď dôjde k nešťastiu. Hľadať, písať a hovoriť pravdu je ťažká a neraz nevďačná služba. Uvedomme si však, že bez toho všetkého nemožno ustrážiť slobodu,“ povedal vo svojom príhovore emeritný arcibiskup Róbert Bezák.

Vo svojom prejave vyzdvihol dôležitosť práce novinárov. „Ktokoľvek siaha na ich životy, siaha aj na slobodu nášho Slovenska... Ak sa aj vrah domnieval, že Jána umlčí, dosiahol pravý opak,“ dodal emeritný arcibiskup.

Bezák taktiež zdôraznil, že Slovensko dnes potrebuje charakterných vodcov, ktorí vedia na seba prevziať zodpovednosť a aj odísť zo scény.

Koncert pripravil tím festivalu komornej hudby Konvergencie. Zazneli skladby od Antonína Dvořáka, Vladimíra Godára, Ilju Zeljenku, Johna Tavenera, Romana Bergera, Mariána Vargu, Arvo Pärta a Borisa Lenka. Na podujatí vystúpil aj emeritný arcibiskup Róbert Bezák či kazateľ Cirkvi bratskej a spisovateľ Daniel Pastirčák. Jedným z hlavných organizátorov bol  violončelista Jozef Lupták

Koncert sa mal pôvodne konať v Dóme svätého Martina, no pre katolícku cirkev bolo problémom, že na ňom majú zaznieť aj diela Mariána Vargu. „Nikdy som nepočul, že by sa Marián Varga niekedy vyjadril nejakým zlým spôsobom voči cirkvi,“ komentoval to Bezák.

FOTOGALÉRIA:

​Koncert je ďalším zo série podujatí, ktorými si umelci uctievajú pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky, archeologičky Martiny Kušnírovej.

Ján Kuciak a Martina Kušnírová sa spoznali v Nitre, kde študovali na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa.

(ms, TASR)

Páčil sa vám článok?