ANKETA: Ružinovské parky: Ktorý je ten "váš"?

19.3.2018
Kukorelliho park

Zdroj: kukorelli.sk

Páčil sa vám článok?

Aj keď je to momentálne s počasím biedne, podľa kalendára je zajtra prvý jarný deň. Teplejšie dni však čoskoro zavítajú aj do Bratislavy a vy si budete konečne môcť vychutnať jarné prechádzky a výlety. Pozrite si prehľad parkov, ktoré vyrástli v mestskej časti Ružinov a vyberte váš najobľúbenejší hlasovaním v našej ankete.

Kukorelliho park dostal pomenovanie podľa významného protifašistického bojovníka, veliteľa partizánskeho odboja a účastníka SNP. Je ohraničený ulicami Koceľova, Svätoplukova a Bazová a Kvačalova v časti Starý Ružinov. V parku sa vyníma busta veliteľa Kukorelliho, ktorá predstavuje reprezentatívnu ukážku pomníkovej tvorby socialistického umenia z roku 1969 „Hrdinovi SNP“. Navrhol ju akademický sochár L. Poliak. Fontána v Kukorelliho parku je postavená od začiatku šesťdesiatych rokov minulého storočia. V tejto fontáne bola kedysi umiestnená raketa, ktorá predstavovala v tej dobe spoločenskú a politickú tému „dobývania vesmíru“ Sovietskym zväzom. Vo fontáne boli umiestnené svetlomety, ktoré osvetľovali raketu. V prípade extrémne horúceho leta vás fontána poteší nielen jej vizuálnou stránkou, ale aj funkčnosťou, ktorá spolu s parkom udržujú vzduch v okolí „dýchateľný“. 

Park je ideálnym miestom na vychádzky vašich domácich miláčikov a relax. Často sa tu konajú rôzne kultúrne akcie, ktoré organizuje občianske združenie, ktoré spája obyvateľov tejto lokality. 

Zdroj: kukorelli.sk

Biopark Ostredky vznikol pri budovaní sídliska a je ohraničený ulicami Ostredková, Dr. Vladimíra Clementisa, Sputniková a Planét. Pomerne rozľahlý park na Ostredkoch je ideálnym miesto pre komunitné stretnutia obyvateľov, nájdete tu deti na bicykloch, kolobežkách či pri iných športových aktivitách. Nachádza sa tu veľa zelene, park pôsobí pokojne a je lákadlom aj pre široké okolie. Môžete tu stretnúť mamičky s kočíkmi, dôchodcov oddychujúcich v družných debatách na lavičkách či teenagerov nielen z Ružinova, ale aj z iných častí Bratislavy. 

Zdroj: TASR

Park Rumančekova sa nachádza za obytným domom na Rumančekovej ulici pri Obchodnom centre Retro. Dávnejšie prešiel obrovskou rekonštrukciou, revitalizovala sa zeleň, obnovené bolo detské ihrisko, športoviská. Park je celkom vybavený, čo sa týka športových aktivít. Na betónovej športovej ploche si môžete zahrať tenis, basketbal či volejbal. Ponúka dve plochy na pétanque či ping-pongový stôl. Nechýba ani dobre vybavené detské ihrisko a lavičky na oddych.

Zdroj: spotseek.eu

Asi najznámejší ružinovský park, Park Andreja Hlinku bol vybudovaný koncom 70. rokov a volal sa Park Karola Šmidkeho. Je to jediný park, v ktorom sa nachádzajú až 2 fontány. Má tvar úzkeho dlhého pásu pozdĺž Ružinovskej ulice, z druhej strany ho vymedzuje Ľanová ulica. Jeho centrálnym bodom sa stala fontána s príznačným názvom Závojová. V kruhovom bazéne sú dva vysoké oceľové piliere, ktoré podopierajú dva roztvárajúce sa oblúky, z ktorých steká voda a tvorí vodný závoj. Na západnej strane je umiestnená Vejárová fontána. Bazén má tvar polkruhu, na pilieri je kovová plastika oblúkového tvaru, zložená zo štyroch spojených polprstencov, voda striekajúca z oblúkov vytvára vejár. Pred niekoľkými rokmi park prešiel obrovskou rekonštrukciou. V celom parku majú chodníky nový povrch, samozrejmosťou sú lavičky, smetné koše. Určite je pozitívom osvetlenie parku a pitné fontánky. Park celoročne, ale hlavne v teplých mesiacoch využívajú športovci, mamičky s deťmi či zaľúbenci, ktorí sa do parku chodia radi poprechádzať.   

Zdroj:

​Ako sme už dávnejšie informovali, na rohu Tomášikovej a Ružinovskej ulice by mala vzniknúť obrovská zelená plocha s vybudovaným ekosystémom zadržiavania dažďovej vody a dažďovou záhradou, včelíny pre mestské včely a taktiež biotop pre vtáctvo. Projekt s názvom Park Ružinov, ktorý je prvou etapou Ružinovského bulváru, je už v plnom prúde a prebieha plánovanie realizácie. Vzniknúť tam majú prírodný herbár, detské ihriská, výbeh pre psy, ale i miesto na grilovanie. Na tomto mieste pritom chceli pôvodne stavať developeri, ale tento zámer sa však realizovať nebude, občania si presadili využiť potenciál a zelené plochy tohto územia lepším spôsobom.

Zdroj: Zelená Bratislava

(ncuki)

Páčil sa vám článok?