Chcete sa naučiť pliesť korbáč či zdobiť kraslice? V ÚĽUV-e dostanete možnosť

19.3.2018
0
ÚĽUV - pletenie korbáčov

Zdroj: ÚĽUV

Páčil sa vám článok?

Ústredie ľudovej umeleckej výroby organizuje pre všetkých priaznivcov veľkonočných zvykov a ručnej výroby podujatia k Veľkej noci. Skúsení výrobcovia a majsterka ľudovej umeleckej výroby predvedú tradičné techniky zdobenia veľkonočných vajíčok, ale aj ako si správne upliesť korbáč.

Dekorovanie kraslíc a pletenie korbáčov tvorí neoddeliteľnú súčasť príprav na veľkonočné sviatky. Hoci v mnohých domácnostiach sa kraslice nahrádzajú čokoládovými vajíčkami a šibači si korbáče jednoducho kúpia, stále sú medzi nami takí, ktorí sa odhodlajú vyzdobiť krehkú škrupinu a poohýbať vŕbové prútie. ÚĽUV už viac ako 70 rokov podporuje výrobcov, ktorí aktívne uchovávajú tradície a rukodielnu výrobu. Keďže úsilím ÚĽUV-u je, aby záujem o ľudovú umeleckú výrobu na Slovensku rástol, vysiela do svojich predajní odborníkov, ktorí predvedú verejnosti svoje remeslo a podelia sa aj o pár overených grifov. 

Bratislavské predvádzanie zdobenia kraslíc, pletenia korbáčov a tvorivé dielne sa konajú v priestoroch ÚĽUV-u (Obchodná 64)  26. marca. Od 12.00 – 14.30 h predvedie  Marta Mésárošová zdobenie kraslíc drôtom. Pletenie korbáčov predvedie Ján Petruška (na fotografii) od 15.00 h.

Zdroj: ÚĽUV

Tvorivé dielne zdobenia kraslíc drôtom s Martou Mésárošovou pre dve skupiny po ôsmych vopred prihlásených účastníkov sa konajú v čase 15.00 - 16.30 h a 17.00 - 18.30 h. Pre tých, ktorých by remeslo zaujalo viac a chcú sa mu venovať hlbšie, otvára ÚĽUV už v apríli brány Škôl remesiel, kde sa dá vybrať z ponuky kurzov.

Zdroj: ÚĽUV

​(ts, ms)

Páčil sa vám článok?