Kreatívna oslava poézie: Platidlom v kaviarňach budú vaše verše

15.3.2018
Julius Meinl Svetové deň poézie

Zdroj: TS

Páčil sa vám článok?

Oslavujú sa dni s rôznymi významnými udalosťami. 21 marca sa bude u nás i vo svete oslavovať poézia Svetovým dňom poézie. Ak prebudíte v sebe v tento deň básnika, za kávu alebo čaj zaplatíte v 5 rôznych kaviarňach v Bratislave nie peniazmi, ale vlastnými veršami.

„V tejto hektickej dobe sa snažíme poskytnúť ľuďom šálku kávy alebo čaju, pri ktorej spomalia, zastavia sa, uvedomia si, na čom naozaj záleží. Chceme ľudí inšpirovať, aby urobili niečo mimoriadne, čo by možno inak neurobili, napríklad napísali báseň,” hovorí riaditeľka spoločnosti Julius Meinl Austria Renáta Peťovská. Podľa nej cieľom akcie je prebudiť v ľuďoch kreativitu a sprístupňiť poéziu širokému spektru ľudí, je to taká slovenská oslava poézie.

Hranice medzi hudbou a básňou sa ale čoraz častejšie prelínajú a majú k sebe blízko. Toto prepojenie vnímajú veľmi intenzívne aj umelci. „Každá skladba je pre mňa vlastne básňou. Skúste si niekedy prečítať texty piesní, je to podobné ako čítať si poéziu. Takmer každý hudobný album je vlastne básnickou zbierkou,“ vysvetľuje hudobníčka a textárka Janais. Rovnako ako mnohí hudobníci, vidí poéziu takmer všade aj Šimpe Ondruš, ktorý tvorí básne na počkanie: „Ľudia vnímajú poéziu ako umenie elity, ale básnikom je vo svojom srdci každý, kto svoj obyčajný život vie vnímať a žiť neobyčajne.“

Ambasádorom medzinárodného podujatia sa tento rok stal britský hudobník JP Cooper. Talentovaný spevák a skladateľ zloží z najinšpiratívnejších básní, ktorými návštevníci kaviarní na celom svete zaplatia svoj obľúbený nápoj, pieseň. „Pochopiť, ako môže poézia inšpirovať hudbu, je pre umelca kľúčové, povedal Cooper.

Okrem Bratislavy sa do tejto zaujímavej akcie zapojili aj ďalšie partnerské kaviarne v jedenástich slovenských mestách. 

Tvorcovia najinšpiratívnejších básní môžu navyše vyhrať vstupenky na jeden z koncertov JP-ho Coopera. Stačí, ak fotku svojej básne zverejníte na stránke www.meinlcoffee.com. 

Za vaše verše vás odmenia kávou alebo čajom v prevádzke La Crema v Eurovei, v kaviarňach Julius Meinl v Auparku a Bory Mall, v Hoteli Crowne Plaza či reštaurácii Gatto Matto v centre mesta.

(TS, ncuki)

Páčil sa vám článok?