Američania vytvorili rebríček najkrajších miest na svete: Bratislava je zatiaľ na chvoste

21.2.2018
0
Bratislavský hrad

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Mestá sveta sa dajú hodnotiť na základe rozličných kritérií. Americký Technologický inštitút v Massachusetts vytvoril stránku s názvom Place Pulse, kde bežní ľudia môžu hodnotiť jednotlivé obrázky z Google Earth vyhotovených v známych mestách na celom svete.

Objektívnymi kritériami môžu byť dostupnosť služieb, doprava, financie, životná úroveň a veľa iných.

Toto hodnotenie je vytvorené na základe kritérií, ktorými sú aktuálne dojmy a pocity respondentov z fotografií miest, za ktoré hlasujú. Hlasovanie funguje tak, že hore na stránke máte otázku, pod ňou sa vám ukážu 2 zábery a vy vyberiete jeden z nich podľa vášho dojmu.

Odpovedáte na otázky typu: "Ktoré miesto vyzerá bezpečnejšie / živšie / nudnejšie / bohatšie / depresívnejšie / krajšie?"  Všetky dáta sa zbierajú a následne vznikajú rebríčky podľa kategórií. Odpovede sú vyhodnotené jednotným rebríčkom. V ňom v súčasnosti Bratislava figuruje na 46. mieste zo všetkých 56 miest. Zaostávajú za ňou veľkomestá ako Hongkong, Mexiko, Tokio, Taipei, Bangkok, Rio de Janeiro a rebríček uzatvára najhoršie hodnotené  mesto Belo Horizonte v Brazílii. Na čele rebríčka je momentálne je hlavné mesto USA - Washington D.C.

Rebríček je tak dosť subjektívny, hodnotí mestá iba na základe aktuálnych dojmov z ponúknutých obrázkov, nejde o serióznu výskumnú metódu.

Zdroj: http://pulse.media.mit.edu

Zdroj: pulse.media.mit.edu

​Aktuálny rebríček si môžete pozrieť TU, zahlasujte aj vy a vylepšite tým pozíciu nášho hlavného mesta.

(place.pulse, nikicuki)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie