Viete správne triediť odpad?

18.2.2018
0
Polopodzemné kontajnery v Petržalke

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Minulý týždeň otvorili ďalšie stanovište polopodzemných kontajnerov. Prvé boli osadené pri Zuckermadeli, vo Vrakuni pri Pentagone a najnovšie sa nachádza na Budatínskej ulici v Petržalke. Zároveň s nimi predstavili aj nové nálepky určené na zberné nádoby s presným popisom, aký odpad, kam hádzať.

Osadenie polopodzemných kontajnerov v Petržalke trvalo šesť týždňov. Náklady na vybudovanie stanovišťa boli financované mestskou spoločnosťou OLO. Na novom stanovišti sa nachádza 6 polopodzemných kontajnerov, ktoré majú aj monitorovacie zariadenie na kontrolu stavu naplnenosti.

Tri sú určené na zmesový komunálny odpad, zvyšné na triedený odpad – pa­pier, plasty a sklo. Kontajnery na zmesový odpad, papier a plasty majú objem 5 m³. Kontajner na sklo je v objeme 3 m³.

Na nových polopodzemných kontajneroch sa prvý raz nachádzajú už aj nové nálepky, ktoré časom pribudnú na všetky zberné nádoby v hlavnom meste. Ide o nádoby na zmesový komunálny a triedený odpad – papier, plasty, sklo a biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad. Nové nálepky obsahujú logo hlavného mesta, informáciu o tom, akým spôsobom sa ďalej nakladá s jednotlivým druhom odpadu a tiež aktuálne informácie o tom, aký odpad patrí, resp. nepatrí do konkrétnej zbernej nádoby. 

Cieľom nových nálepiek je poskytnúť obyvateľom aktuálne a podrobné informácie o tom, ako správne triediť odpad a čo sa s konkrétnym druhom odpadu deje ďalej.

Možno vás prekvapí, že me­dzi papier, ktorý sa triedi na recykláciu, nepatria ani použité plienky a hygienické potreby a ani obaly od vajíčok, rolky od toaletného papiera a použité papierové vreckovky a utierky. Tie by ste mali hádzať do kontajnerov na zmesový komunálny odpad, ktorý smeruje do spaľovne. Taktiež sem nepatrí mokrý, mastný alebo inak znečistený papier, samoprepisovací a voskovaný papier.

Medzi biologicky rozložiteľný odpad, ktorý sa vozí do kompostárne, nepatrí odpad z domácností živočíšneho pôvodu, mliečne a mäsové výrobky a zvieracie exkrementy. 

A medzi plasty môžete hádzať aj obaly od kozmetiky či tégliky od jogurtov a plastové obaly z domácnosti či fólie a aj hliníkové plechovky od nápojov. Patria sem aj neznečistené plastové fľaše od nápojov (stlačené), fólie, plastové obaly z domácnosti, tetrapak, plastové tašky a vrecká. Nepatrí tam guma, kabelky, autoplasty, plexisklá, obaly z motorových olejov či farieb ani žalúzie. Nemali by ste sem hádzať plasty znečistené chemickými látkami a zvyškami jedál, biologickým odpadom, olejmi (okrem jedlých). Klasické železné plechovky alebo železné konzervy (nie hliníkové) sa umiestňujú do čiernych zberných nádob, ktoré sú určené pre zmesový komunálny odpad. Ten smeruje do spaľovne a následne sa kovové predmety z popola vyťahujú pomocou silných magnetov.

A napokon, „do skla“, ktoré smeruje na recykláciu, môžete hodiť sklenené fľaše, črepy aj vázy, ale nepatria tam zrkadlá, autosklo, porcelán, keramika, tabuľkové sklo ani laboratórne sklo.

(brn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie