Vo vedeckej cukrárni sa bude hovoriť o patentoch

15.2.2018
0

Zdroj: cvtisr.sk

Páčil sa vám článok?

Vo februárovej vedeckej cukrárni sa dozviete z prvej ruky, ako je to s patentmi a duševným vlastníctvom na Slovensku. O sveje názory sa s vami podelí uznávaný profesor Ľubomír Šooš.

Hovorí sa, že ak  chcete byť úspešní v podnikaní, buď budete v súťaži ekonomicky silní a výrobne efektívni, alebo prídete na trh s niečím novým. A práve tá druhá podmienka je hybnou silou výskumu profesora Šooš, ktorý o nej príde rozprávať 20. februára o deviatej dopoludnia do vedeckej cukrárne v budove CVTI SR, v Bratislave na Lamačskej ceste 8/A.

Za jeho vynálezcovskú činnosť mu Úrad na ochranu duševného vlastníctva udelil viac ako 50 patentov a úžitkových vzorov a ročne k nim pribúdajú ďalšie  3-4 nové. Cieľom prednášky je ukázať mladému publiku patenty, ktoré realizoval a popritom sa dozvedia aj o skúsenostiach a problémoch pri ich zavádzaní a realizácii. Profesor Šooš chce súčasne ponúknuť aj svoj pohlaď na to, ako je na tom Slovensko v porovnaní so svetom z pohľadu ochrany duševného vlastníctva, vymožiteľnosti práv a podpory štátu pri zavádzaní nových myšlienok do praxe.       

Ľubomír Šooš je od roku 2007 s malou prestávkou dekanom Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Na Ústave výrobných systémov, environmentálnej techniky a manažmentu kvality na Strojníckej fakulte sa profesionálne venuje najmä výskumu a vývoju konštrukčných časti a uzlov strojov a technologických liniek určených na zhodnocovanie odpadov. Za svoju vynálezcovskú činnosť získal prestížnu cenu Jána Bahýľa.

Vedecká cukráreň sú pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).

(ms)

 

 

 

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie