Cestujúci v Bratislave budú môcť sledovať spoje MHD cez mobilnú aplikáciu - vyskúšali sme ju!

5.2.2018
0
Mercedes-Benz CapaCity  linka autobusu 83

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava a Hopin spoločne pripravili zaujímavú technologickú novinku pre cestujúcich v hlavnom meste. Nová mobilná aplikácia, ktorá už je dostupná, má za úlohu zjednodušiť a urýchliť cestujúcej verejnosti presun spojmi MHD. Redakcia Bratislavských novín ju dnes aj v praxi vyskúšala...

Mobilná aplikácia Hopin prešla významnou premenou, jej výsledkom je jej redizajn s novým logom, ikonou a novou identitou. Úplnou novinkou a zároveň užitočným pomocníkom pre ľudí je MHD profil, ktorý výrazne uľahčuje dopravu po meste. Aplikácia cestujúcim odporučí najbližšie zastávky, možnosť naplánovať si cestu, ako aj sledovať aktuálnu polohu spoja. Okrem toho pribudol v aplikácii profil LIMO.

Cestujúci v bratislavskej MHD, ktorí budú využívať mobilnú aplikáciu, už nebudú potrebovať klasické ani iné internetové grafikony. Nová funkcia tiež ponúka kompletnú mapu, grafikon aj detaily všetkých spojov. 

V blízkej budúcnosti si budú môcť cestujúci cez aplikáciu lístok aj kúpiť. Dopravný podnik tvrdí, že do konca roka sa rýchlosť dát, ktoré mu poskytuje externý dodávateľ, zdvojnásobí. Určenie polohy vozidiel by malo vďaka tomu fungovať rýchlejšie, momentálne sa poloha aktualizuje každú minútu. 

Podľa generálneho riaditeľa Mariána Áča v minulom roku dopravný podnik poskytol dáta viacerým firmám. „Mobilná aplikácia je ďalším krokom k smart Bratislave. Hlavné mesto je pripravené byť významným partnerom softvérovým spoločnostiam, ktoré vyvíjajú aplikácie užitočné pre Bratislavčanov,“ pripomenul primátor Ivo Nesrovnal. 

Verejná doprava sa dá cez aplikáciu sledovať na zariadeniach s operačným systémom Android, v najbližších dňoch by to malo byť možné aj na zariadeniach s iOS.

Zdroj: abn

Aplikáciu Hopin si môžete stiahnuť v každom mobilnom zariadení so systémom Android cez Obchod Play. Na jej používanie potrebujete pripojenie na internet, teda buď wi-fi alebo mobilné dáta a povolenie prístupu ku GPS, prostredníctvom ktorého sa určí vaša poloha. Na displeji mobilného telefónu sa zobrazí digitálna mapka Bratislavy a vy si vyberiete zastávku, smer a číslo linky prostriedku MHD, ktorý chcete využiť. Kliknutím na ikonku GPS pri príslušnom spoji sa vám zobrazí na mape jeho aktuálna poloha aj odhadovaný počet minút, za ktorý príde na vašu zastávku. Novú funkciu aplikácie Hopin sme dnes vyskúšali aj v praxi a musíme uznať, že fungovala perfektne. Autobus č. 61 v smere z Letiska na Hlavnú stanicu nám na Slowackého ulici prešiel pred očami presne v okamihu, ako jeho digitálna podoba v mobilnej aplikácii.

(TASR, nikicuki,ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie