VIDEO: Ako vyzerala a čím žila Petržalka pred 50 rokmi?

24.1.2018

Zdroj: Youtube

Páčil sa vám článok?

Vďaka programu RTVS Noc v archíve sa zachovalo niekoľko desiatok vzácnych zostrihov a záberov zachytávajúcich Bratislavu v rôznych obdobiach jej doterajšej histórie. Patrí k nim určite aj reportáž z Petržalky, ktorá vznikla v lete 1968, teda pred takmer 50 rokmi. Čo všetko sa za ten čas zmenilo?

Dnes je Petržalka vnímaná ako kompaktné sídlisko, ktoré je domovom pre viac než 100-tisíc obyvateľov nášho hlavného mesta. Bolo by zaujímavé sa ich dnes opýtať či sa cítia byť Petržalčania alebo Bratislavčania. Je zrejmé, že v minulosti, teda konkrétne v roku 1968 tu žili samí hrdí lokálpatrioti, ktorí sa aj priamo pred kamerou ohradili proti tomu, že by bola Petržalka sídlom či hniezdom chuligánov a výtržníkov. „Neni to docela tak. Oni väčšinu sem chodia ľudia z mesta urobiť bordel a ide to na úkor Petržalky. Bitky a prepadačky, čo sa tu stanú, väčšinu nie sú chlapci odtálto,“ povedal kedysi charakteristickou petržalskou hantírkou jeden z oslovených respondentov. Vtedy boli na pravom brehu Dunaja tri obce – Petržalka, Ovsište a Starý Háj, takže tomu, že raz bude na tomto území stáť mesto pre 100-tisíc ľudí nechceli vtedajší obyvatelia ani uveriť. „To budem mať bradu po zem,“ poznamenal vtipne jeden z nich. O tom, že sa budú petržalské rodinné domy búrať a na ich mieste začnú stavať paneláky sa rozhodlo v roku 1973. Už dva roky pred nakrúcaním reportáže však bolo zrovnané so zemou vtedajšie Au Café, ktoré bolo obľúbeným miestom stretávania sa petržalskej mládeže a na jeho mieste mal vyrásť interhotel a kongresové centrum, čím zrejme mysleli dnešné výstavisko Incheba s priľahlým hotelom.        

V druhej polovici videa sa nachádzajú aj vzácne zábery na starú Petržalku, plnú malebných zákutí a rodinných domov, kam raz denne chodila cisterna s pitnou vodou. Dokonca sa na plagáte mihne aj reklama na Lunapark, ktorý sa nachádzal medzi Dunajom a budovou dnešného divadla Arena, ale takisto bol už medzitým zbúraný. Bývalé parkovisko pri Starom moste počas minulého leta slúžila ako neoficiálny kemp pre karavany. Písali sme o ňom v článku: Kemp pre karavany na Tyršovom nábreží. A verili by ste, že ešte pred 50 rokmi na území Petržalky desiatky ľudí v maringotkách a považovali to za úplne normálne?   

Azda najlepšie urobíte, keď si pozriete celú reportáž:

(ars, foto a video: youtube)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie