Budúcnosť obľúbeného festivalu Biela noc je ohrozená – vedenie župy mu zrušilo dotáciu!

24.1.2018

Zdroj: F Biela noc

Páčil sa vám článok?

Nový predseda Bratislavského Vyššieho územného celku (VÚC) Juraj Droba dnes oznámil, že kraj ruší dotáciu pre podujatie Biela noc. Pre organizátorov obľúbeného festivalu môže byť toto jeho rozhodnutie doslova fatálne. Ide totiž o neziskové podujatie, ktoré je závislé na podpore sponzorov a verejného sektora. Oznámila to dnes organizátorka Bielej noci Zuzana Pacáková.

„Bratislavský samosprávny kraj už nemá záujem byť výlučným a štedrým mecenášom veľkých kultúrnych podujatí, ako je napríklad Krištáľové krídlo, Biela noc či Viva Musica,“ oznámil dnes na tlačovej konferencii bratislavský župan Juraj Droba. Podľa neho by malo byť prioritou BSK riešenie zdedených havarijných stavov škôl a školských zariadení. Festival Biela noc sa v posledných rokoch v našom hlavnom meste konal vždy druhú októbrovú sobotu a prilákal do centra Bratislavy obrovské množstvá ľudí. Vlani to bolo takmer 200-tisíc návštevníkov. „Takéto niečo sa nepodarilo žiadnemu inému podujatiu vo verejnom priestore na Slovensku. Ponúkame program širokej verejnosti – rodinám s deťmi, podporujeme turizmus celého kraja, gastronómiu a hoteliérstvo a v neposlednom rade umelcov – jednoducho celý mestský a krajský ekosystém. Je nám veľmi ľúto, že po troch rokoch tvrdej práce a viditeľných výsledkoch sa dostávame na začiatok,“ hovorí organizátorka Bielej noci Zuzana Pacáková. 

Podľa organizátorky Bielej noci by mala verejnosť vedieť, že všetky tri predchádzajúce ročníky sa mohli udiať aj vďaka ústretovému prístupu BSK, ktoré udelilo dotáciu pre tento festival a zaradil ho medzi strategické projekty pre rozvoj turizmu a kultúry v rámci regiónu. Videli ho ako nosný projekt, ktorý spája Bratislavu so svetom, vyzdvihuje verejný priestor, rozvíja kreatívny priemysel a popularizuje nové formy umenia, čím nasleduje svetové trendy.

„Neviem ešte povedať, ako to v roku 2018 dopadne, ale oznámenie nového bratislavského župana je v tejto chvíli a za takýchto okolností pre festival Biela noc doslova likvidačné. Dúfam, že rozhodnutie kraja nie je konečné a vedenie BSK ho ešte prehodnotí,“ dodala Pacáková.

(ts, ars, foto: abn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie