V januárovej vedeckej kaviarni si môžete podiskutovať o odpade, ktorý nám môže priniesť i zisk

21.1.2018
0

Zdroj: cvtisr.sk

Páčil sa vám článok?

V pravidelnej vedeckej kaviarni môžete opäť diskutovať s uznávaným vedcom. Aktuálnou témou je organický odpad a možnosti jeho zhodnocovania.

Vedecké kaviarne raz do mesiaca organizuje pre širokú verejnosť Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR. Ak sa chcete dozvedieť niečo nové a podiskutovať si v neformálnej a priateľskej atmosfére pri káve, môžete tak pokojne urobiť. Vedecká kaviareň sa koná v budove centra na Lamačskej ceste 8/A, na Patrónke, vstup je voľný.

„Vo štvrtok 25. 1. 2018 o 17.00 hod. bude našim hosťom vedec, strojár – konštruktér a uznávaný odborník v oblasti výskumu a vývoja progresívnych technológií zhodnocovania odpadu profesor Ľubomír Šooš, dekan Strojníckej fakulty STU v Bratislave. Na Ústave výrobných systémov, environmentálnej techniky a manažmentu kvality na fakulte sa profesionálne venuje najmä výskumu a vývoju konštrukčných časti a strojov a technologických liniek určených na zhodnocovanie odpadov,“ informovala nás Zuzana Hajdu zo spomínaného centra.

„Odpad je hnuteľná vec alebo látka, ktorej sa chceme zbaviť, alebo sa jej v súlade so zákonom musíme zbaviť. A tak sa odpadu, v zmysle zákona, najčastejšie zbavujeme pre nás tou najjednoduchšou cestou, vyhadzujeme ho na skládky. A pritom si ani neuvedomujeme, že odpad je a môže byť významným zdrojom surovín alebo energie. Zhodnocovanie organických odpadov vhodnými technológiami je cesta ako na jednej strane šetríme životné prostredie, na strane druhej môžeme získať tepelnú alebo elektrickú energiu.Jednou z týchto technológií je úprava a zhutňovanie organických odpadov do tuhých ušľachtilých biopalív, brikiet alebo peliet. Briketovanie a peletovanie sú progresívne technológie umožňujúce transformovať odpad do stavu a tvaru vhodného na zakonzervovanie, skladovanie, dopravu a optimálne spaľovanie. Z biomasy, fytomasy, kalov či ďalších organických odpadov takto vieme získať produkt, z ktorého vieme získať potrebnú energiu. Náš hosť sa bude vo svojej prednáške venovať najmä technológiám briketovania a peletovania a priblíži nám niektoré zo svojich nových progresívnych strojov a zariadení, za ktoré získal ako vynálezca približne 50 patentov a úžitkových vzorov,“  dodáva Zuzana Hajdu.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie