Nie je ples ako ples. Viete, ako sa na ktorý správne obliecť?

20.1.2018
0
Ples v opere

Zdroj: Ples v opere

Páčil sa vám článok?

Plesová sezóna sa už naplno rozbehla a s rôznymi plesmi sa akoby roztrhlo vrece. Sú však medzi nimi veľké rozdiely, a preto je potrebné vedieť, aký odev na ktorý zvoliť. Pravidlá plesovej etikety vysvetlil skutočný odborník, bývalý hovorca prezidenta Marek Trubač, ktorý sa dnes protokolu a etikete venuje profesionálne.

„Ples môže mať mnohé podoby závisiace od toho, kto ho organizuje. Môžu to byť rôzne združenia, spolky, firmy či organizácie a jeho úrovni by sme sa mali vedieť dostatočne prispôsobiť svojím oblečením, správaním sa i prístupom k príprave naň,“ vysvetlil Marek Trubač, ktorý si po skončení práce po boku prezidenta otvoril firmu Prezident consulting, ktorá sa venuje okrem iného práve poradenstvu v oblasti protokolu a etikety.

„Kým na „dedinský“ ples hasičov nám postačí štandardná garderóba z našej skrine, na vychýrený viedenský Opernball, ktorý je právom označovaný za „ples plesov“, sa musíme vystrojiť naozaj na najvyššej úrovni! Aj preto je azda najdôležitejšie pripraviť sa podľa toho, kto a na aký ples nás pozýva (resp. sme si zakúpili vstupenky),“ objasňuje Trubač.

A aké pravidlá teda platia? Trubač ich vysvetlil naozaj podrobne:

Pozvánka na ples vyššej úrovne by mala obsahovať aj informáciu o požadovanom „dress code“, čiže stupni predpísaného oblečenia. Štandardom je v takýchto prípadoch „Black Tie“, čo si mylne niektorí prekladajú ako čiernu kravatu, v skutočnosti sa však myslí na motýlika. Aj to rýdzo čierneho (!) a nie kadejakých pestrých tónov. V našich podmienkach tomuto stupňu odievania vravíme „smoking“, čo pre dámy znamená veľkú večernú toaletu (dlhú plesovú róbu).

Páni si obliekajú čierne jednoradové alebo dvojradové „tuxedo“ (smokingové sako) s lesklou krojenou, alebo šálovou klopou, čierne smokingové nohavice s lampasovými pásmi na bokoch. Nohavice sú bez opasku, často doplnené o čiernu šerpu. Smoking dopĺňa striktne čierny hodvábny motýlik, ideálne ručne viazaný. Topánky sú šnurovacie z lakovanej kože (lakovky), najlepšie šité z jedného kusu kože. Ponožky sú vždy čierne. Smokingová košeľa je biela bez vzorov, ideálne manžetová. Menej vhodný je tzv. „stojáčik“ – stojatý golier so zalomenými koncami, ktorý sa nosí k fraku.

Dámy môžu voliť medzi klasikou či modernou. Vždy však platí, že veľká večerná toaleta im siaha až po členky. „Koktejlky“ – krátke spoločenské šaty nad kolená sú neprípustné faux pas! Podľa možností vynechajte šaty čisto bielej farby, ktoré sú vhodné skôr pre nevesty, prípadne pre mladé debutantky plesu. Pás by mal byť čo najužší a sukňa naopak, čo najširšia. Šaty môžu byť s ramienkami i bez ramienok. Ak sú bez, vhodné je obliecť si dlhé rukavice až po oblasť bicepsov. Často si dámy obliekajú aj bolero, aby im na chrbát a obnažené ramená nebola zima.

Na plesy si dámy môžu dovoliť lesklejšie a trblietavejšie materiály. Strih, farba či fazóna modelu je na výbere dámy. Samozrejme je vhodné, ak sledujeme aj módne trendy a nosíme to, čo nám skutočne pristane, najmä tvaru našej postavy. Dámy nosia na plesy aj kabelky. Ale tu pozor, vyberáme menšie, tzv. listové na ramienku, či len tak do ruky. Kabelka by mala ladiť s iným doplnkom či s topánkami. Šperky a make up by mali byť primerané. Ak sú šaty odvážne a pestrejšie, šperková výzdoba a líčenie sú skromnejšie. A naopak, solídne a menej vyzývavý model šiat výborne oživia kreatívnejší účes, make up a šperky. Páni by mali dbať na čistotu obuvi, ako aj na dokonalé oholenie, či úpravu fúzov a brady.

Ak na pozvánke údaj o dress code chýba, či navštevujeme menej honosný ples, nič nepokazíme najrozšírenejším formálnym odevom – tmavým oblekom (dress code: „Dark Suit/tmavý oblek“). Páni by mali voliť výsostne čierny, alebo tmavomodrý oblek, bielu košeľu (ideálne s manžetovými gombíkmi), tmavšiu (slávnostnú) kravatuči motýlika, čierne ponožky a čiernu koženú obuv (vzor „oxford“) s tenkou najlepšie koženou podrážkou. Oblek si môžeme vyzdobiť bielou hodvábnou vreckovkou umiestnenou v ľavom náprsnom vrecku saka.

Dámy si k tomuto dress code obliekajú dlhé spoločenské šaty, prípadne i veľkú večernú toaletu s pančuškami (!) a lodičkami na vysokom podpätku ideálne s uzavretou špičkou.

Najvyšším stupňom odievania na plesy je „white tie“, čiže po našom „frak“ s bielym motýlikom. Pre dámy sa v tomto prípade oproti „black tie“ nič nemení, obliecť si musia veľkú večernú toaletu. Tento typ odevu však v našich podmienkach prakticky zanikol a páni ho využijú len veľmi zriedkavo, napríklad na bratislavský Ples v opere či viedenský Opernball, prípadne na diplomatické spoločenské podujatia na najvyššej protokolárnej úrovni.,“ vysvetlil odborník.

Ak vás zaujíma, ako na ples prísť, ako sa správať pri občerstvení, prvom tanci a kedy odísť, všetky tieto informácie nájdete TU.

Ako sa určite neoblečte

A na záver ešte pár bodov, ktoré zostavil Marek Trubač, čomu sa pri obliekaní na ples vyvarovať:

Páni

- Farebné motýliky a pásové šerpy rovnakej farby ako partnerkine šaty. Je to prežitok na úrovni 90-tych rokov minulého tisícročia!
- Farebné, vzorované košele. Na ples si páni vždy obliekajú jedine bielu košeľu!
- Button down košle (s goliermi zapnutými na gombíky). Takéto košele sa hodia na neformálne príležitosti a nosia sa zásadne bez kravaty.
- Svetlé kravaty, prípadne kravaty s potlačou postavičiek, reklamných vzorov a pod. Na plesy nepatria, žlté, ružové, či bledomodré kravaty. Slávnostné podujatia vyžadujú farby tmavších odtieňov.
- Klasické biele tielko. Je hotovou katastrofou ak si páni oblečú biele vykrojené tielko pod košeľu. Biela látka košele vždy presvitá, preto si zadovážte tzv. „neviditeľné“ tielko, či tričko telovej farby, ktoré dostanete v lepšom pánskom butiku. Alternatívou môže byť ešte biele tričko, či tielko s úzkym otvorom na krku a rozšírenými ramienkami, ktoré pod bielou košeľou „nekričia“.
- Hnedé, béžové, alebo biele topánky, vychádzkovú obuv. K smokingu či tmavému obleku nosíme vždy len čierne kožené topánky s tenkou podrážkou!

Dámy

- Sandále. Lodičky by mali mať správne vždy uzavretú špičku. Otvorené môžu byť len v strednej časti, alebo na päte.
- Kokltejlky, krátke šaty nad kolená, ktoré na tak vysokú spoločenskú udalosť, akou je ples, vonkoncom nepatria!
- Veľkú kabelku, či dokonca igelitku (na lodičky). Nákupné tašky si nechajte na shopping :- ). K plesu patria malé (listové) kabelky, ideálne ladiace s materiálom a farbou šatov, či lodičiek. Na prenos lodičiek na prezutie si zoberte elegantnejšiu tašku z kože, či tmavej látky najlepšie čiernej farby.
- Bižutériu nikdy nemiešajte s pravými šperkami. Buď jedno, alebo druhé!
- Hodinky. Tie na dámsku ruku na plese nepatria...
- Prstene na plesových rukavičkách. Tie by mali zostať pod nimi. Náramok si ale na rukavičku môžu dámy obliecť.

- Vetrovku či zimnú bundu. Tento odev si nechajte na lyžovačku alebo na nákup v samoobsluhe. Ako vrchný odev zvoľte kvalitný vlnený kabát, či kožuch. Nie je nič trápnejšie, ako sa zjaviť v bunde natiahnutej na plesovú róbu.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie