Odpad a špinu na Filiálke riešia všetci

9.11.2006
Páčil sa vám článok?

Na obrovské hromady odpadu, špinu a neporiadok v okolí železničnej stanice Filiálka neďaleko Domu kultúry Istropolis, nás upozornil čitateľ Peter Flaškár z mestskej časti Nové Mesto. Podľa neho sú za tento stav zodpovední bezdomovci, ktorí sa tu zdržiavajú.

Prebývajú tu v hojnom počte a boj s nimi nie je podľa neho jednoduchý. Problém často spočíva i v benevolentnosti mestských policajtov. Bezdomovcov nikto nevyrušuje, môžu si tu robiť, čo chcú - hromadiť odpad, kovy a papier na speňaženie, drevo na kúrenie, opotrebované šatstvo. P. Flaškár upozorňuje aj na zlú údržbu zelene pri parkovisku Istropolisu na Trnavskom mýte. Vyschnuté a zdevastované kríky, ktoré už nikdy neožijú, ale aj vnútrobloková zeleň obsiata psími výkalmi je, žiaľ, podľa jeho pozorovania, každodennou realitou.

Obrátili sme sa na novomestskú samosprávu, kde nás informovali, že vlastníkom lokality Filiálka sú Železnice Slovenskej republiky. Podľa hovorkyne novomestského miestneho úradu Valérie Reháčkovej mestská časť vyzvala železničnú políciu, aby sa postarala o verejný poriadok v tejto lokalite.

Zástupcovia mestskej a železničnej polície, železničnej stanice Nové mesto, odboru ŽSR, stanice Filiálka a miestneho úradu Nové Mesto konštatovali, že nepretržité znečisťovanie najmä stavebným odpadom majú na svedomí neznáme osoby, ktoré ho vysýpajú pri garážach, ale i priamo za oplotenie v areáli stanice. Okolie i vnútorné priestory garáží znečisťujú asociáli, ktorí sa tu zdržiavajú prechodne alebo aj trvalo.

Zainteresovaní podľa Reháčkovej sľúbili, že zabezpečia postupné vyčistenie tejto oblasti a zvýšia tu aj policajnú kontrolu. Na margo neudržiavanej zelene v okolí Istropolisu vedúca referátu životného prostredia miestneho úradu Nové Mesto Miriam Kamhiyehová uviedla, že v súčasnosti je vlastníkom tohto pozemku štát zastúpený Krajským úradom v Bratislave. Ten prenajal pozemok Jednotnému majetkovému fondu zväzov odborových organizácií, ktorý síce po upozornení miestneho úradu vždy zareaguje, ale údržbu by mal robiť pravidelne.

K psím exkrementom M. Kamhiyehová konštatovala, že psíčkari neustále upozorňujú na to, že nie na všetkých verejných priestranstvách majú k dispozícii špeciálne odpadové nádoby. V nariadení mestskej časti je však jasne ustanovené, že pokiaľ v blízkosti nie je špecializovaný kôš na tento odpad, exkrementy musia umiestniť do iných nádob na komunálny odpad.

„Samozrejme, že pri porušení ustanovení platnej legislatívy by mala automaticky prísť tvrdá sankcia. Avšak nie je možné ku každému verejnému priestranstvu postaviť jedného mestského policajta, keď i tak vieme, že ich je nedostatok na všetky úlohy, ktoré by mali plniť a navyše je to nepredstaviteľné, keďže len mestská časť Nové Mesto má vyše 60 hektárov verejnej zelene,“ konštatuje M. Kamhiyehová.

Páčil sa vám článok?