FOTO: Takéto domy majú vyrásť oproti železničnej stanici Nové Mesto - ochranári sa búria!

Zdroj: Merius

Páčil sa vám článok?

Medzi železničnou stanicou Bratislava – Nové Mesto a jazerom Kuchajda by sa mali tento rok začať stavať dve netypické 14-poschodové budovy. Okrem bytov ponúknu aj apartmány či štúdiá. Projekt s pracovným názvom Polyfunkčný objekt Tomášikova na miestny úrad predkladá developerská skupina Merius, ale ozvali sa už aj ochranári, ktorým sa projekt nepáči a chcú, aby samospráva tento zámer zastavila.

Developeri sa s týmto projektom pokúšali uspieť už pred tromi rokmi, vtedy však nedostali stavebné povolenie od mestskej časti Nové Mesto, ktorá mala výhrady k architektonickému prevedeniu budovy. Nový zámer by mal úradu už vyhovovať. Komplex by mal pozostávať z dvoch samostatných polyfunkčných objektov so spoločnou podzemnou časťou a priestor medzi nimi má vyplniť verejný park. Obe budovy majú mať tri podzemné a 14 nadzemných podlaží, ktoré od piateho podlažia terasovito ustupujú. Na prvom podlaží má byť recepcia a prevádzky poskytujúce služby a obchodné priestory. Na druhom až šiestom podlaží naplánoval developer apartmány a štúdiá. Byty majú byť umiestnené na siedmom až štrnástom podlaží. 

Celkovo má v komplexe nájsť svoje miesto 84 apartmánov, 80 štúdií a 114 bytových jednotiek. So stavebnými prácami by chceli začať v auguste 2018. Ukončenie stavby je naplánované na koniec roka 2020 s tým, že noví obyvatelia by sa mohli nasťahovať od začiatku nasledujúceho roka. Developer vyčíslil celkové náklady na 47 miliónov eur.

Zámer postaviť v lokalite ďalšie polyfunkčné domy sa nepáči bratislavským ochranárom. Medzi prvými zareagoval občiansky aktivista Matúš Čupka, ktorý sa vyjadril takto: „Okrem toho, že železničná stanica bude schovaná za dvoma plánovanými budovami, čo je v príkrom rozpore s návrhom developera, ktorý vo svojom projekte uvádza, že navrhované urbanisticko-architektonické riešenie a priestorové usporiadanie polyfunkčného objektu korešponduje s objektom Železničnej stanice Bratislava Nové Mesto. Pozrel som si celý návrh, ktorý bol zverejnený na EIA v kocky by som to zhrnul takto: budú prekročené limity hluku a pri stavbe pôjdu 3,5 metra do podzemnej vody, čo by mohlo mať negatívny vplyv na vodu v Kuchajde. Verím, že mestská časť už pracuje na nesúhlasnom stanovisku k projektu.“  

(ars, foto: vizualizácie merius)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie