Radíme: Kam s deťmi v posledný víkend roka

29.12.2017
0

Zdroj: OZ Hospodársky dvor

Páčil sa vám článok?

Ani posledný víkend v roku nemusíte s deťmi presedieť doma. Na Silvestra môžete priamo v meste navštíviť hospodársky dvor a ponúknuť sa tam kapustnicou a ak vaše deti túžia po zábave, v ponuke je aj Rozprávkový Silvester.

Mnoho rodín začína posledný víkend roka prechádzkou do prírody, hoci aj k rozhľadni na Kamzíku. Aj športuchtiví môžu byť uspokojení. Viaceré športoviská, napríklad zimné štadióny ponúkli rozšírenie hodín verejného korčuľovania počas vianočných prázdnin. Je dobré si však na stránkach športovísk pozrieť aktualizované hodiny, pretože napríklad petržalská plaváreň má otvorené v sobotu 30. decembra, ale na Silvestra je zatvorená.

Zabaviť sa s deťmi môžete aj v meste, napríklad jazdou vianočnou električkou, ktorá premáva na trase: Historická budova SND (Jesenského) - Nám. SNP - Kapucínska - Chatam Sófer - Most SNP – Jesenského cez víkendy od 10.00h do 20.00h. A keď už tam budete, škoda by bola obísť Dom umenia pre deti Bibianu (pozor, otvorené majú posledný víkend v roku len v sobotu). Prebiehajú tu dve výstavy, ktoré zaujmú aj dospelých. Výstava Izmy a izby je venovaná výtvarným smerom konca 19. a začiatku 20. storočia. Jednotlivé miestnosti „izby“ sú venované niektorému „izmu“, ako napr. impresionizmu, expresionizmu, kubizmu či surrealizmu. Deti môžu vstúpiť do izieb či ateliérov a stať sa účastníkmi tvorby v jednotlivých obdobiach.

Druhá výstava s názvom HU HÚÚÚ alebo najstrašnejšie slovenské strašidlá je o objavovaní tradičnej kultúry nášho národa. Zoznámite s hadom - dobrým ochrancom domu, nočnou morou a zlým škriatkom Zmokom, mlyn obýva vodník a rusalky a v pekle okolo ohňa s diabolským gulášom sedí kopa čertov. Deti si môžu sadnúť na draka, stretnúť svetlonosov aj  Grgalicu a pod podlahou môžu pozorovať pracovitých trpaslíkov.

Naopak, každý deň v roku okrem 1. januára je otvorená bratislavská zoologická záhrada. V sobotu aj na Silvestra sem môžete zavítať v čase od 10.00 h do 15.00 h. Výhodou je, že v tomto zimnom období je pre verejnosť sprístupnený aj vnútorný chovný priestor pre žirafy, nevýhodou, že Dinopark je mimo prevádzky.

Pohladkať zvieratá sa však vašim deťom určite podarí 31. decembra pri Krasňanskom Betleheme (na fotografii) so živými zvieratkami. Na posledný deň v roku tu má Občianske združenie Hospodársky dvor prichystanú od 13.00 h do 17.00 h aj silvestrovskú kapustnicu, vianočný punč a varené víno. Na dvore s ovečkami, kozami, kačkami, sliepkami aj koníkmi si môžete kúpiť aj produkty z dvora – vajíčka, kozie a kravské mlieko a v budúcom roku pribudnú aj syry. Oplatí sa sem zavítať aj na jar, traja nadšenci tu pre deti organizujú nielen tvorivé dielne, ale povozia vaše ratolesti aj na koňoch a poníkoch.  Hospodársky dvor nájdete v Rači na Peknej ceste vo vinohradoch za Slovenskou Grafiou. 

V Rozprávkovom svete MaKiLE na Topoľčianskej v Petržalke zas 31. decembra od 14.30 h do 18.00 h organizujú Rozprávkový Silvester. Tento priestor sa zameriava najmä na divadlo pre deti, a to nebude chýbať ani posledný deň v roku. Organizátori však sľubujú aj rodinné hry, teda zapoja aj rodičov, bude aj tanec, rozprávkové hry, občerstvenie, ohňostroj či tombola. Baviť to bude deti od 3 do 10 rokov, vstupné pre deti je 15 eur. V MaKiLe sa však pravidelne konajú aj tvorivé dielne. Napríklad raz do mesiaca, v piatok od 16.00 h do 19.00 h môžu deti stráviť tri hodiny tvorením a hraním sa s hlinou. V cene 5 eur je hlina, materiál, pomôcky, skúsené rady rozprávkovej babičky i pomoc niektorej z rozprávkových bytostí.

(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie